България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Горещата линия на Центъра за безопасен Интернет е пред затваряне, търси се финансиране

"Нашата най-голяма тревога е, че децата ще останат без подкрепа", казва Антоанета Василева

08.08.2022 | 09:41 Редактор: Ирена Бакърджиева

Липса на пари е причината за пореден път работещо решение в помощ на деца и родители да е с неясно бъдеще. Горещата линия на Центъра за безопасен Интернет, която действа вече 16 години, е пред закриване. За да продължи да работи, са необходими 200 хиляди лева.

Линията се обслужва изцяло от неправителствени организации, а на нея анонимно деца могат да подават сигнали, че са станали жертви на сексуален тормоз онлайн и насилници в киберпространството.

"Фактът, че вече 16 години 2-те организации, които поддържат Центъра за безопасен Интернет, се справят на проектен принцип да подържат 2 услуги плюс обучения на деца, родители, учители, за да повишим знанията и информираността за рисковете за децата онлайн. За съжаление, този процес е много труден и той с годините става още по-труден и фактът, че през годините нямаше стабилна държавна политика по отношение на това, че децата не са достатъчно предпазени онлайн, даде своето отражение и на практика в началото на тази година ние стигнахме до ситуация, в която не можем повече да поддържаме линията на проекта ни. Затова потърсихме държавно финансиране, подкрепа, партньорство, каквато има в над 25 европейски държави", заяви Антоанета Василева от Центъра за безопасен Интернет в студиото на "България сутрин".

Според нея се наблюдава парадокс, защото през всички години са работили в много добро партньорство с ключовите институции за центъра, но когато се стигне до финансиране, това партньорство увисва във въздуха, заради липса на много ясна политика по отношение на закрилата на децата онлайн.

"Предишното правителство направи доста усилия, може би повече от всички правителства досега, но не стигна времето да се намери точният механизъм за даването на тези средства. В държавата е много трудно това партньорство между гражданския сектор и държавния сектор, когато става въпрос за финансиране", каза Василева пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че голямата им тревога е, че могат да поддържат линията до края на септември, но тогава започва новата учебна година, когато традиционно сигналите от деца, родители и учители рязко се покачват. Центърът иска да спечели малко време, за да може да търси финансиране и отвъд държавното. За целта до края на годината им трябват около 70 хил. лв.

"В Ковид ситуацията данните при нас скочиха със 100%. Това, което хората малко знаят, че се случва по-често на децата, отколкото те предполагат, родителите много често с месеци не разбират, че нещо ужасяващо се случва с детето им онлайн и то мълчи и се притеснява да каже, защото не знае как да го сподели и се страхува, че ще бъде обвинено. Нещо, което хората трудно могат да си представят, е, че това е само върхът на айсберга. Убедена съм, че има много деца и тийнейджъри, които не са се обадили, справили са се по някакъв начин със ситуацията или още са в ситуация на сексуална онлайн експлоатация, кибертормоз или изнудване онлайн", коментира гостът.

Центърът се опасява, че децата ще останат без подкрепа, защото това е анонимна линия и винаги е била мост между децата и нуждата им от помощ срещу ужасните неща, които се случват понякога онлайн.

"Когато имаме много сериозен случай, който е свързан със заплаха за живота на дадено дете, комуникацията се случва в рамките на 1 час. Ние сме на гореща връзка със сектор киберпрестъпления. По отношение на престъпления с деца онлайн, ние сме най-бързият канал за спиране на това престъпление срещу детето или вземане на спешни мерки, защото много често родителите се лутат, не знаят към кого да се обърнат", казва Василева.

Тя посочи, че продължават да търсят различни фондове и програми, по които да кандидатстват, както и търсят финансиране от бизнеса и се надяват интересът, който имат, да доведе до реални договори, защото ангажиментът да се пазят децата онлайн, е на всички.

"Ние сме безкрайно благодарни на омбудсмана и на нейния екип. Те винаги са ни подкрепяли в целия път, който вървим от години в това да развиваме защитена среда за децата онлайн. Вярваме, че нейният глас ще бъде чут и сме ѝ благодарни, че го направи веднага, когато ние сме в ситуация почти на безизходица и се надявам този път процесът да бъде завършен. Вярвам, че има ресурси, механизми, просто трябва да има политическа воля това да се случи достатъчно бързо", заключи гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК