България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Видения от древността" ни разкрива някои от уникалните тайнства в България

Николай Нинов представи новата си книга 

08.08.2022 | 09:05 Редактор: Тодор Петров

Какви "Видения от древността" се крият из непознатите кътчета на българската природа? Авторът на "Повторени сънища", "Времето гледа с десет очи" и "Намерени от чудесата" Николай Нинов представи новата си книга, насочена към любителите на древни тайнства в България.

"Става дума за амбициозен проект, който включва 4 книги, чиято главна цел бе широката публика да бъде запозната с малко познати и непознати скални светилища, светилищни комплекси, скални църкви и манастири. Целта беше постигната - повече хора да стигнат до тези места и да разкажат на други хора", сподели Нинов в студиото на "България сутрин".

Изминал е изключително много километри в страната, докато опише всичко в своите книги, но не километрите имат значение, смята той.

"Имат значение срещите с хората в тези далечни места. Едно поверие гласи, че в Западни Родопи едно време небето било толкова ниско, че Господ слизал на земята да се порадва на избуялото жито. Една майка ужасно сгрешила като взела няколко стръка и почистила своето мръсно дете. Господ много се ядосал и вдигнал нависоко небето и житото. Само едно куче успяло да захапе няколко стръка, които да останат за после Оттогава и Господ е високо, и небето е високо", разказа Нинов.

Гостът на Bulgaria ON AIR отбеляза, че поверията са придатък към всички скални образования, а всички те се помни от поколенията.

"За нас това е добре дошло. То е като цвят на всичко, което се опитваме да рекламираме. В крайна сметка става дума само за хипотези, все още няма нищо доказано - какво и как някога предците ни са правили по тези скали", каза още Нинов.

По думите му интересът към древните места у нас се увеличава.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
1
0 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 1 година
Честно казано, в днешно време такава информация човек си търси в нета. Кой ще седне да купува подобна книга? Сигнализирай за неуместен коментар