България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Председателят на БПГА: Съвсем скоро горивата у нас ще поевтинеят значително

Ще имаме много тежка зима, цените ще продължават да са нестабилни, заяви Живодар Терзиев

08.08.2022 | 08:14 Редактор: Тодор Петров

Цената на петрола сорт Брент падна до под 100 долара за барел. Уралският нефт, използван от рафинерията в Бургас, също поевтиня. Усеща ли се това в цените по бензиностанциите и безпроблемно ли се осъществява прилагането на отстъпката за шофьорите от 25 ст. на литър?

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев заяви пред Bulgaria ON AIR, че от средата на юли цените на международните пазари са се стабилизирали и съвсем скоро на нашия пазар ще се прояви значително поевтиняване. 

"На повечето места с приложената отстъпка може да се намерят горива под 3  лева, дори под 2,90 лв. Ще посрещнем септември с по-ниски цени на пазара", посочи той в ефира на "България сутрин".

Събеседникът се съгласи с мнението, че колкото по-малко държавата се меси в доставката на енергийни продукти, толкова по-добре.

"Природният газ е със заявка на увеличение от 51-52%. Миналата седмица видяхме нова заявка от "Булгаргаз" за 60% увеличение от август. Търговците вече 8-9 дни продават продукт, който не знаят как ще купуват. Продават продукт на загуба и е необходимо да приложат цена от 5,60-5,70, което е себестойността. Акцизът е около 5 ст. на кг, ДДС е понижен с 11% и въпреки това доставната цена на природния газ на всяка метан станция е от порядъка на 5,40-5,50 лв. Тази игра в следващата година ще бъде на ежедневно повишение", каза още Терзиев.

Той подчерта, че търсенето се успокоява само от високата цена, която потребителите не могат да понесат. При природния газ въпросът е по-сложен, защото е свързан с производството на енергия, която обезпечава индустрията, отбеляза председателят на Българската петролна и газова асоциация. 

"При горивата цени от 3,50-3,60 лв. на пазар като българския са непосилни и няма да издържат дълго. Ще имаме много тежка зима, цените ще продължават да са нестабилни, дълги прогнози са невъзможни", изтъкна Терзиев.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК