България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Стаматов: Учебното съдържание трябва да се осъвремени, но не да се опростява

Според него образованието трябва да е по-адекватно и приятно за възприемане от учениците

08.08.2022 | 08:23 Редактор: Ирена Бакърджиева

Малко над 700 свободни места останаха в гимназиите у нас след третото класиране. Заети обаче бяха всички останали след второ класиране свободни места в най-желаните училища. До 10 септември текат четвърто и така нареченото директорско класиране.

"Традицията показва, че най-желани в големите градове остават езиковите гимназии. Има доста интересни специалности в професионалния спектър, които също са доста желани", заяви председателят на Съюза на работодателите в системата на народната просвета у нас и директор на 119-о училище в столицата Диян Стаматов в "България сутрин".

На въпроса достатъчно ли е да увеличим броя на учебните часове и да променим част от съдържанието, той отговори, че не е, защото е важно какво и как се учи.

"Вярно е, че колкото повече време има за упражнения, толкова по-лесно се изучава даденият учебен предмет, но не може да се разчита само на часове за повтаряне, на преговор, на упражнение. По-скоро на начина, по който се поднася учебният материал по трудните дисциплини. Трябва да се осъвремени учебното съдържание в посока не опростяване, а така, че на ученика да му е много по-адекватно за възрастта и по-приятно за възприемане като учебно съдържание", обясни Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той се надява бъдещият министър на образованието да не влияе по никакъв начин на образователната система.

"И тази учебна година ще започне на 15 септември, въпреки настояванията на предишния министър това да бъде променено. Въпреки промените, свързани с различни желания за удължаване на учебната година, тя ще завърши отново по същото време, така че традицията не може да бъде подвластна на желанията и въжделенията на който и да е министър", смята Стаматов.

Според него образованието винаги е било извън всякакви политически колебания и това му е хубавото.

"Добре е обаче нашата образователна система да има трайност, устойчивост и предвидимост по отношение на това, което се учи, за да може всеки един гражданин, който завършва образованието си, да е готов да управлява страната ни по най-успешния начин. За да не се срамуваме след това, че сме извели ученици, които не могат да управляват държавата", посочи още Стаматов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК