България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще приеме ли РСМ френското предложение и има ли договорка със западните ни партньори?

Канзуров: Имаме си работа с рецидивист - нищо, подписано в България, не се спазва

07.07.2022 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова

Поредица от дни с масови протести в Скопие срещу френското предложение за старт на преговорите за еврочленство. Междувременно Албания предупреди, че ако Република Северна Македония откаже предложението на Франция, ще продължи сама пътя към Европейския съюз.

"За да се приеме т.нар. френско предложение има достатъчно депутати в събранието на РСМ. Най-вероятно "за" биха гласували и депутати от опозиционните етнически албански партии. Разбира се, и всички, които са част от управляващата коалиция. Но до последния момент, особено най-силната партия - Социалдемократически съюз, ще гледат дали за техния рейтинг е удобно да го приемат", каза журналистът Виктор Канзуров в студиото на "България сутрин".

Според него властта в Северна Македония има договор със западните партньори.

"От това, което съм чел, нещо козметично е променено в предложението. Самото предложение няма достатъчно гаранции, защото не виждам западните държави да се съобразяват. Имаме си работа с рецидивист - нищо, подписано в България, не се спазва. Не се обърна достатъчно внимание на изявлението на бившия министър-председател Иван Костов, който преди половин година каза, че и декларацията, вписана от него като премиер, а още на следващия ден властта в Скопие не я спазваше", подчерта Канзуров в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той припомни вчерашното изявление на министър-председателя на РСМ - Димитър Ковачевски, в което той заяви, че френското предложение гарантира тяхната декларация в парламента, която включва техните "червени линии" в спора с България.

"Протестиращите са на улицата, защото не искат да се уважава българското етническо самосъзнание на възрожденците и революционерите", категоричен е журналистът.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК