България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новаков: Отказът на България да се включи в разследване на Европол издава страх

"За да получим парите по Плана за възстановяване в срок, трябва незабавно да договаряме по 700-800 млн. на месец", смята евродепутатът

07.07.2022 | 09:20 Редактор: Петя Кръстева

От ГЕРБ твърдят, че България, Полша и Унгария не участват в операцията на Европол "Сентинел", която разследва злоупотреби с фондове за възстановяване след пандемията от Ковид-19. Данните се съдържат в доклад на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, който ще бъде гласуван днес в пленарната зала. 

В операция "Сентинел", която Европол започва в края на 2021 г., най-големите бенефициенти - България, Полша и Унгария, са отказали да сътрудничат на международно разследване, което има за цел да споделя разузнавателна информация и да се откриват измами с парите, които ЕС е отпуснал за справяне с последиците от Ковид-19. Това заяви евродепутатът  от Европейската народна партия (ЕНП) Андрей Новаков за "България сутрин".

"По-лошото е, че няма отказ, а никакъв отговор, никаква комуникация не е стигнала до Европол", поясни той, като допълни, че никой не може да отговори защо България неколкократно е била подканяна да вземе участие и това не се е случило. 

Оказва се, че в годишния доклад за финансовите интереси на ЕС пише, че тези три държави се приканват "незабавно да се включат в разследването".

"Предстои да го гласуваме след около 4-5 часа и тогава очаквам да мине и да стане официална позиция на ЕП", коментира евродепутатът.

По думите му липсата на комуникация издава тревога и създава предпоставки за съмнения от страна на европейските органи. Освен това, по същото време е отстранен и директорът на Изпълнителната агенция за одит на средствата от ЕС, който би трябвало да контролира как се харчат парите от Европа.

"След приемането си в ЕП този доклад ще бъде изпратен до всички държави членки. Надявам се следващото служебно правителство да преразгледа тази позиция и да излезем от неловката ситуация, в която се крием от нещо", подчерта той по Bulgaria ON AIR.

Андрей Новаков припомни, че към момента България очаква одобрение на оперативни програми и да започне да работи Планът за възстановяване и устойчивост, заради което нямаме нужда от подобни съмнения.

По отношения на Плана евродепутатът смята, че има значителен риск да загубим пари, че се бави излишно и че е трябвало общините вече да бъдат включени в процеса на вземане на решение и написване на самия документ.

"Мисля, че е било въпрос на преговори правителството да убеди ЕК, че статистиката може да подвежда, че България не е била ударена тежко от Kовид", констатира той, като подчерта, че с всяка изминала минута, в която не сме започнали да разплащаме средства по Плана, шансът да се загубят се увеличава. 

"Планът в цяла Европа е написан така, че той е ограничен по време. Парите могат да се използват до юни 2026 г., а договорите се подписват в следващите 18 месеца. За да ги получим в срок, трябва незабавно да договаряме по 700-800 млн. на месец", обобщи Новаков. 

Гледайте целия разговор във видеото.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК