България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Предстои сух период след валежите - от средата на юли градусите скачат до 40

"Геомагнитните бури най-много влияят на хора, които са претърпели операция", каза синоптикът Петър Янков

07.07.2022 | 07:54 Редактор: Искра Ангелова

Обрат във времето през последните дни. Жълт код за силни валежи и градушки е в сила за 13 области от страната.

"Температурите ще бъдат между 26 до 32 градуса. В събота ще се понижат чувствително. В западните региони ще бъдат между 19 до 22-23 градуса. А над 2500 метра валежите ще преминават временно в мокър сняг. Това не е необичайно", каза синоптикът Петър Янков за "България сутрин".

Той увери, че следващите дни бързо ще се стопи снежната покривка.

"В неделя отново ще превалява в централните и източните части на страната. Условия за слаби гръмотевични бури има главно в източните райони. По-важно е развитието на времето през следващите дни. Очертават се валежи главно в събота, а в неделя те ще се преместят в източните райони. Те ще бъдат в рамките на 20-25 литра на квадратен метър", допълни Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му гръмотевичните бури ще бъдат слаби.

"От понеделник до сряда времето ще се стабилизира, ще има повече слънце и постепенно температурите ще се повишават, но ще бъдат до 32-33°. В сряда и четвъртък ще премина хладна и облачна вълна от север. Отново ще има валежи и то ще бъдат последните валежи. Предстои един доста дълъг сух и топъл период за цялото Средиземноморие, включително и на Балканите. Другата събота и неделя температурите в крайните южни райони ще достигат 39-40°", поясни той.

Синоптикът подчерта, че този сух период ще продължи до 22-23 юли.

"В София се очакват температури от 37-38 градуса. Традиционно най-топлите места ще отбележат 43-44 градуса", добави Петър Янков.

А геомагнитните бури най-много влияят на хора, които са претърпели операция и имат метални предмети в тялото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК