България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ето как да получим отстъпката от 25 ст. на литър гориво, мярката е до края на 2022 г.

"За отстъпката ще ни е нужен малкият талон на автомобила при зареждане", поясни Светослав Бенчев

05.07.2022 | 09:22 Редактор: Ваня Кузманова

Очаква се отстъпката от 25 ст. за литър гориво да влезе в сила от края на седмицата. 

"От събота вероятно ще се прилага. Участието на бензиностанциите е пожелателно и затова няма да се прилага на всички. В Българската петролна и газова асоциация нямаме информация, че има компания, която няма да участва. Хубаво, когато хората отидат на бензиностанцията, е да попитат дали ще се прилага отстъпката и след това с малкия талон на колата да отидат на касата и да заплатят. Талонът е важен, тъй като автомобилът трябва да бъде на физическо лице и регистрационният номер на автомобила се вписва във фискалния бон, който ще бъде издаден", обясни Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация в студиото на "България сутрин".  

Той поясни, че товарните автомобили от категорията N1 няма да имат възможност да получават отстъпка, дори да са собственост на физически лица. 

"За други ограничения в момента не знаем. Има известна несигурност относно високопроходимите автомобили, но чакаме инструкции от Министерството на финансите", допълни той. 

По думите му програмата е предвидена до края на годината или до приключване на 150-те млн., което ще бъде обявено от страна на държавата, ако се случи. 

"Надявам се, че цените на горивата ще останат на тези стойности в рамките поне на следващия месец. Основният проблем с горивата в Европа е, че се търсят готови продукти. Това се дължи на факта, че в последните 10 години в Европейския съюз бяха затворени 1/3 от рафинериите, което доведе до този проблем. Няма опасност от недостиг за страната, но когато готовите количества са намалели, съвсем логично е цената да се увеличи. Смятам, че този процес е към края си", заключи Светослав Бенчев. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
у левоо
преди 1 година
Това е най-голямата тъпотия! Отстъпките трябва да са само за хора, чийто бизнес е с превози и им е важно, за да не фалират. Не на разни гъзари, които са тръгнали по почивки и се възползват, въпреки че спокойно могат да с го позволят. На такива реално сега всички колективно им плащаме бензина, въпреки че те са мн. по-заможни от нас. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
далавери
преди 1 година
А какво пречи с моя регистрационен номер да продават гориво с отстъпка на когото си искат? Сигнализирай за неуместен коментар