България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Има ли смисъл от ново правителство със същите хора и кой унищожава партиите?

Проф. Христова и доц. Буруджиева смятат, че "Продължаваме промяната" търси подкрепа на отделни депутати, а не такава за политики

05.07.2022 | 09:15 Редактор: Жаклина Иванова

Продължават преговори за съставяне на нов кабинет в рамките на 47-ото Народно събрание. От "Продължаваме промяната" си стиснаха ръцете с БСП и "Демократична България", а независимите депутати от ИТН заявиха подкрепа, но с условие.

При едно ново правителство сега ще бъдат почти същите хора от предишното, просто ще се разместят позициите им в МС. Стилът, поведението, начинът на вземане на решения, доминирането на определени интереси ще ги виждаме и сега. Различен ще бъде министър-председателят. Това заяви политическият психолог проф. Антоанета Христова в студиото на "България сутрин".

Политологът доц. Татяна Буруджиева посочи, че първата разлика сега е, че евентуалното ново правителство ще има програма.

"Правителството се опитва да бъде структурирано, действията на Асен Василев са абсолютно последователни в рамките на поведението на Кирил Петков. Те търсят подкрепа на отделни народни представители, а не подкрепа за политики. Изморихме се да слушаме колко е важно депутати да напуснат партиите си и да отидат при тях", коментира тя.

Според доц. Буруджиева политическото номадство е изключително вредно за политическите процеси и не може да има нищо по-различно в следващото управление.

Проф. Христова изрази мнение, че "Продължаваме промяната" не спира да прави "антисистемна революционна политика в България".

"Преди 2 г. се стартира опит за псевдореволюция. Те отричат съществуването на партиите, опитват се чрез разбиването на партиите, авторитета им и смисъла на партийната подкрепа да унищожат разбирането за парламентарно представителство", смята политическият психолог.

По думите ѝ от "Продължаваме промяната" са демотивирали хората да участват на избори.

Според доц. Буруджиева големият проблем в момента няма да бъдат политиките, а самите личности.

"В предизборната кампания обикновено се очертават основните приоритети и по кое време в мандата ще бъдат изпълнени. Една програма винаги е позитивна, по-важното обаче при тези лица сега е кой ще прави нещата", отбеляза политологът пред Bulgaria ON AIR.

Хората не се интересуват от "червените линии" на партиите, а от своите проблеми - цените, кризите, войната, смята тя.  

Запитана какъв е изходът от политическата криза, проф. Христова заяви: "Няма изход. Отношенията един към друг са на ниво унищожаване. Популистките партии, каквато е "Продължаваме промяната", са пример за такива, които се превръщат в авторитарни и тоталитарни".  

Политологът изтъкна, че от "Продължаваме промяната" се опитват в момента да привлекат депутате не само от ИТН, но и от други политически партии.

Събеседниците са на мнение, че нови избори са необходими, а след тях вече ще се оформи правителство.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК