България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Гечев: На финала сме за новия кабинет, Петков направи груба грешка с дипломатите

Преодоляването на различията ще бъде трудно, но не и невъзможно, смята депутатът от БСП

05.07.2022 | 08:36 Редактор: Тодор Петров

"Работи се за съставяне на нов кабинет, това иска по-голямата част от българите. От "Продължаваме промяната" ни уверяват, че са на финалната права с политическия пъзел", заяви депутатът от БСП проф. Румен Гечев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че приоритетите пред евентуалния нов кабинет съвпадат с предварителното коалиционно споразумение. 

"За БСП е важно да запазим темпото в социалната област. Имаме договореност втората стъпка за пенсиите да бъде извършена от 1 октомври. Искаме да направим българската пенсионна система европейска - да отговаря на принципите на справедливостта. По-важното направление е политиката за работещите семейства", каза проф. Гечев пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът предполага, че новото споразумение ще бъде общо. Не е решено технически под каква форма ще бъде подписано новото споразумение.

"Преодоляването на различията ще бъде трудно, но не и невъзможно. "Червените линии" са социалната и икономическата политика на правителството. Имаме разминаване в някои от акцентите на външната политика на нашите партньори. БСП не  може да приема изгонването на 70 дипломати и техническия персонал на руското посолството. Има ли значение за българския бизнес токът къде е произведен? За нас е важно да има благоприятни условия за бизнеса", обясни социалистът.

"Г-н Петков направи груба грешка и предприе действия, които не се вписват в предварителното ни споразумение. Не е консултирал с партньорите си подобни действия, които вероятно ще имат нелеки икономически последствия", подчерта проф. Гечев.

Той отбеляза, че постовете в новия кабинет не са най-важното нещо. А от Асен Василев е изразено задоволство от работата на 4-мата министри на БСП и очакванията на социалистите са те да бъдат запазени.

"Най-вероятно ще останат същите министри. Има гласове, които казват, че за БСП беше по-полезно да скъса конеца и да отидем на избори. Да хвърлим страната в избори в тези трудни условия... По-добре една партия да не се притеснява, а да се готви за избори. Няма нищо фатално да отидем на избори", завърши социалистът.

С какво са свързани най-големите ви притеснения в близко бъдеще?

С политическата криза в страната и задаващите се нови предсрочни избори.
16%
С войната в Украйна и евентуалното въвличане на други държави в конфликта.
27%
Със задаващата се лятна Ковид вълна и новите варианти на вируса.
4%
С галопиращите цени на стоките и услугите в България.
52%
С разрастващата се епидемия от маймунска шарка.
1%
Общо 4317 гласа

Гледайте цялата прогноза във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
правилно
преди 1 година
Не е направил грешка! По този начин той се отблагодари на Господарите, за двата танкера с газ, които така и не стана ясно дали сме получили! Сигнализирай за неуместен коментар