България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кой и защо спира изграждането на екокъмпинг на Шофьорския плаж?

Димитър Димитров: Идеята е да не се изгражда поредният хотелски комплекс, който ще превърне плажа в бетонова джунгла

05.07.2022 | 08:11 Редактор: Ирена Бакърджиева

В последните няколко дни социалните мрежи бяха залети със сигнали, че на емблематичния Шофьорски плаж и защитена местност "Алепу" отново започва да се строи. Хората се притесняват от новопоявилата се ограда и пускат сигнали, че достъпът до плажа е забранен.

"Намираме се върху урбанизирана земя, която не е държавна, а е частна. Придобита е по абсолютно легален път, за което имаме скица, доказваща всичко. Оградата, която сме поставили, не ограничава достъпа до плажа, не сме заградили и плажа, защото ние се намираме върху твърда земя, няма и един квадрат пясък при нас. Тук предстои да бъде изграден екосъобразен глемпинг, който ще се състои от 15 декинга. Върху тях ще бъдат поставени метални рамки, покрити с шатри от акрилов плат. Вътре ще има два стола, две масички и едно легло", обясни управителят на фирмата инвеститор Димитър Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Той добави, че идеята е да не се изгражда поредният хотелски комплекс, който ще превърне плажа в бетонова джунгла, а да се направи по абсолютно екологичен начин, по който не се вреди с нищо на околната среда.

"Изграждането на екокъмпинга е спряно от екоинспекцията в Бургас, поради назначена преценка ОВОС, за която РИОСВ решиха да ни спрат, защото изграждаме дървени скари. Преценката на ОВОС бе за поставяне на санитарни контейнери и изграждане на ЕЛ и ВиК мрежа. От община Созопол ние получихме писмо, което ни убеждава, че на нас не ни се изисква разрешение за строеж да поставим 15 дървени скари и екотоалетни, защото по никакъв начин не нарушаваме структурата на съседния парцел, от който трябва да минем, за да прекараме ЕЛ и ВиК. РИОСВ неправомерно спряха монтирането на скарите от нас след фалшиви сигнали, заради което ние сме потърсили мнението на адвокат Марковски и ще се борим в съда", каза още Димитров в "България сутрин".

Той подозира, че има и други интереси към този терен, защото служителите на РИОСВ ги нападат целенасочено, държат се арогантно и ги спират по всякакви параграфи. 

"Преди да оградим къмпинга и земята за глемпинга, тук заварих над 10 каравани с които беше много труден разговорът, че трябва да напуснат. Скачаха срещу нас. В момента се вижда как има над 10 или 15 кемпера, които са разпънали шатрите си върху дюните. Преди малко в разговор с директора на РИОСВ попитах как така ние не сме в правото си, а хората, които са върху дюните и къмпингуват, са в правото си. Тя ми отговори, че те не са върху дюни," коментира Димитър Димитров.

Той иска да успокои природозащитниците, местните и всички, които се притесняват, че е твърдо против бетоновите джунгли и подкрепя екосъобразните неща.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК