България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: "Продължаваме промяната" няма комуникационна стратегия и става лесна плячка

Пиар експертът Максим Бехар и психологът доц. Николай Димитров смятат, че няма организация при посланията

01.07.2022 | 09:45 Редактор: Жаклина Иванова

Премиерът Кирил Петков призна, че е допуснал комуникационна грешка при обявяването на новината за изгонването на 70-те руски дипломати от страната. По тази причина диалогът с един от основните коалиционни партньори БСП беше изцяло нарушен.

"Това, че някой допусна комуникационна грешка, го чуваме от няколко месеца. От началото правителството нямаше капка комуникационна стратегия, нямаше идея как да комуникира, с кого, по какъв начин. Симпатизирам на тези млади хора, които искаха да променят нещо и да превъртят държавата в друга посока. Те обаче направиха това с някакъв комсомолски ентусиазъм, без да обяснят пред самата коалиция, българския народ и света какво искат да постигнат", каза пиар експертът Максим Бехар в студиото на "България сутрин".

Според психолога доц. Николай Димитров, проблемът на "Продължаваме промяната" е, че няма изобщо комуникационна стратегия и хора, които да се занимават смислено с това.

"Няма човек, който да координира кой, къде и как говори. Това е много удобно за противниците. Имаше няколко случки, при които министри от кабинета на Петков му противоречаха", каза той пред Bulgaria ON AIR.

По думите му големият проблем идва от това, че България създава впечатлението на хаотично управлявана държава, в която управляващите не си говорят.

Бехар подкрепи тезата, че е нямало организация при посланията, както и хора, които да говорят смислено.

"В Продължаваме промяната" има хаос в комуникацията. Изгонването на руските дипломати е лошо комуникирана стъпка, направена в момент на безсилие, или желае да се направи нещо, което да прави впечатление", смята пиар експертът.  

Доц. Димитров коментира и нагласата на избирателите и тяхното поведение.

"Избирателното поведение е много повече емоционално, отколкото рационално. Ако аз се доверявам на някого - харесвам го и му вярвам, това, че някой друг ще го очерни, няма да повлияе твърде много на моето лично мнение за него. Нагласи не се преобръщат толкова лесно", добави психологът.

Бехар посочи, че при всички положения министър-председател, който управлява коалиционно правителство, трябва да бъде много диалогичен, ясен, точен и силно аргументира. И добави: "Никой не може да отрече, че Бойко Борисов е много добър комуникатор".

Доц. Димитров съзря и промяна във вида и поведението на премиера в оставка Кирил Петков. Според него в последните няколко месеца изражението на министър-председателя се е променило драстично.

"Той вече изглежда страшно изморен, има торбички под очите. Гласът му се промени. Последните месеци той започна да губи контрол над себе си, а това му изигра лоши шеги", завърши психологът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК