България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бързане за избори и видимо променено отношение на Радев към ГЕРБ и ДПС

Проф. Румяна Коларова и Борислав Ангелов коментираха актуалната политическа обстановка

28.06.2022 | 09:15 Редактор: Искра Ангелова

Бързо насрочените консултации при президента започнаха с фалстарт, тъй като две от партиите - "Продължаваме промяната" и БСП, не отидоха на консултации, а като причини изтъкнаха гласуването на актуализацията на бюджета.

"Думата "блокиране" е неуместна, защото в края на краищата консултациите са неформални, президентът ги насрочва. Ако искаш - отиваш. Ако не искаш, не отиваш. Това, че не отиваш, е много силен символен жест. Първоначално БСП и "Продължаваме промяната" са решили да демонстрират вид неуважение към президента, но са си дали сметка, че колкото и да го критикуват, трябва да отидат на консултации. И това е най-елементарното изискване на демокрацията", каза политологът проф. Румяна Коларова в студиото на "България сутрин".

Според нея целият тон за "изчегъртването" противоречи на консултациите.

"Заради това извадиха аргумент, който е абсолютно неуместен - за гласуването на бюджета. Аз съм участвала в провеждане на консултации при президента Плевнелиев. Ние провеждахме консултации в много по-интензивен период, имаше важни гласувания в парламента. Една консултация може да протече за половин час, не мога да разбера какво толкова важно могат да изпуснат в парламента, като става въпрос за обсъждане, а не гласуване", поясни проф. Коларова.

Тя смята, че може би двете партии искат да забавят консултациите.

"Ако президентът Радев е решил да упражни натиск и да не се съобрази с предпочитанията за забавяне на връчването на мандата от страна на "Продължаваме промяната" и БСП, които са най-ревностният им поддръжник, той ще плати своята цена. Защото ако той каже: "Искам много бързо да започне връчването на мандата", те веднага могат да кажат: "Ето, той иска да ни блокира приемането на бюджета", но те самите много бързат с приемането на бюджета, защото са казали, че искат да го направят до края на месеца", допълни проф. Румяна Коларова.

Според политолога Борислав Ангелов президентът Радев пришпорва нещата.

"Бърза да се върви към предсрочни избори и назначаване на служебно правителство. Вчера видяхме различен тон на разговори между него и ГЕРБ, не че не го забелязахме през последните седмици. И също виждаме много различно отношение към ДПС. За разлика от миналата година, когато им беше задал въпроса: "Коя е вашата майка родина", а вчера им каза, че имат отговорно отношение към етническия мир", коментира той.

Проф. Коларова се съгласи, че има видима промяна в отношението на държавния глава към ГЕРБ и ДПС.

"Тази промяна може да се обясни с електорална динамика. Все пак президентът, който е избран преди 5 години, мисли напред. Той може да прогнозира и какви ще бъдат резултатите от следващите избори. Поведението може да се съобразява с нагласите на избирателите. Тук е ясно - имаш 2 партии, които имат стабилна подкрепа и които са в добри отношения със своите европейски партньори. Президентът, колкото и да има проблеми със западноевропейските си партньори, той не е като да не се съобразява с тях. Ясно е, че с едната от тези протестни партии доказа, че няма стратегически поглед върху функционирането на правителството. Тя е партньор, който може да тръгне към вот на недоверие, а другите 2 са изключително неефективни в изпълнителната власт", смята политологът.

Коларова е убедена, че в момента, в който Румен Радев назначи служебен кабинет, веднага аргументите на "Продължаваме промяната" ще се променят. И ще видим конфронтация между разказа на служебния кабинет и отиващото си правителство: "Всички провалени български правителства единствената грешка, която са готови да си признаят, е, че комуникацията са сбъркали. Нищо друго не си признават."

Ангелов добави, че в даден момент Радев ще трябва да се съобразява със знаците, които му дават западните партньори.

"Ние имаме проблем в България, че служебните правителства започват да мислят за стратегии, законодателни програми, каквато не е тяхната функция. Стигнахме до там, че за хора, които сме защитавали в служебното правителство, започваме да си променяме мнението", коментира той.

Коларова е на мнение, че служебно правителство и вицепрезидентът са абсурдни институции в нашата Конституция.

"Не очаквам Борисов да се оттегли като лидер на ГЕРБ. Каква е политическата логика, това не е ИТН, където няма политическа логика и много трудно може да ги обхванем. Политиците се намират в ситуация на предизборна кампания", каза още Борислав Ангелов, като според него ИТН са големият губещ и ще изпаднат в следващ парламент.

Гледайте целия разговор във видеото.

Ще успеят ли партиите да съставят нов кабинет в действащия парламент?

Категорично не! Едните нямат желание, другите нямат възможност - отиваме на избори.
61%
Да, партиите ще проявят разум и ще избегнем нови предсрочни избори.
11%
Не ме интересува изобщо! Отвратен съм от политиците ни, подиграват се с избирателите.
28%
Общо 3055 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК