България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огромно предизвикателство: Наш плувец гони световен рекорд в Гибралтарския проток

Цанко Цанков в "България сутрин": Счита се за едно от най-трудните плувания в света на откритите води

27.06.2022 | 10:20 Редактор: Теодора Патронова

Плувецът Цанко Цанков ще плува за световен рекорд в Гибралтар между 1 и 10 септември.

"Подготовката ми на този етап върви много добре. Тренирам всеки ден, шест дни в седмицата. Тренировките ми отнемат от порядъка на около 3 до 5 часа. От началото на юли ще започнем да включваме и подготовка в открити води в морето, като на първо време това ще бъде в родния ми град Бургас, а след това ще имаме възможност да плуваме и във водите на Атлантическия океан преди нашия опит за историческо преплуване на Гибралтарския проток", разказа Цанков в "България сутрин".

Той отбеляза, че най-добрите плувци в света успяват да преодолеят разстоянието на Гибралтарския проток за време под 3 часа. Световният рекорд е поставен пред 1999 година и е за време 2 часа и 29 минути. Плувецът ни ще плува в конкуренция с 24 други плувци от целия свят.

"Гибралтарският проток се счита за едно от най-трудните и най-престижните плувания в света на откритите води. Включен е в седемте най-трудни плувания в открити води в света. В Европа са два - Гибралтарският проток и протокът Ламанш. В Гибралтарския проток се наблюдават изключително силни океански течения", посочи Цанков пред Bulgaria ON AIR.

Според него най-важното в плуването в открити води е психиката на състезателя. Той добави, че тренировките са много дълги и монотонни. При Цанков има градация при поставянето на цели - всяка година си поставя по-високи, защото това е правилният път. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК