България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

101 автори на "Поезия срещу войната" събират средства за украинските бежанци

Георги Гаврилов и Светлин Иванов представиха книгата в "България сутрин"

24.06.2022 | 09:34 Редактор: Тодор Петров

От печат излезе поетичната антология "Поезия срещу войната". Книгата съдържа стихотворения от 101 автори от България и чужбина, които са обединени около случващото се в момента на територията на Украйна и изразяват своята подкрепа посредством силата на изкуството.

"Идеята се роди покрай Деня на поезията и едно четене, организирано от Министерството на културата. Участвах като поет заедно с още 20 души. Оказа се, че всички са избрали да четат нещо антивоенно. Литературното общество е обединено около тезата, че войната трябва да бъде прекратена", сподели поетът Георги Гаврилов в "България сутрин".

По думите му изкуството е начин да преработим всичко, което се случва в човека. 

"Сега са такива времена, че нямаш друг шанс, ако не заявиш ясна позиция и не бъдеш смел. Посланието на книгата е, че след като можем да се обединим в изкуството толкова много хора, би трябвало нашите политици и всички хората, които се радикализират, да направят същото", посочи Гаврилов.

Авторите в книгата са от всички възрасти, а сред тях има както напълно дебютиращи, така и популярни имена. Събраните от книгата средства ще бъдат дарени на фондация в помощ на украинските бежанци. 2000 лева са събраните средства за една седмица.

Поетът Светлин Иванов отбеляза пред Bulgaria ON AIR, че това е неговият начин да изразява емоциите си. 

"Когато тази война започна да се случва, аз изпитах тъга, гняв и потрес. Това влезе в този стих. В Украйна изгоря надеждата да бъдем свят, който поне малко е еволюирал от предишните войни. Ще ми се читателите да мислят и да извадят свои собствени изводи. Войната няма оправдание и няма причини за война", подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК