България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Румен Христов: Закъсняваме с приемането на френското предложение и това е грешка

Журналистът Владимир Перев: Президентът на РСМ не разбира какво става, какво очаквате от другите

24.06.2022 | 08:28 Редактор: Тодор Петров

Лидерът на СДС Румен Христов заяви в студиото на "България сутрин", че категорично допускаме грешка, закъснявайки с приемането на френското предложение за РСМ, защото до момента то е най-доброто, което България е получавала като гаранции.

По думите му заложеното в предложението дава гаранция за голяма част от въпросите, които касаят България.

"Можеше още, но да не забравяме, че има и друга страна, която има своите претенции към България. Езикът на омразата е неприемлив за нас, но трябва да се направи първата стъпка", отбеляза Христов.

"Признаването на Македония се случи, когато СДС управляваше, а Жельо Желев беше президент. Първи в света признахме братска Македония. Очакванията и на двете страни бяха, че час по-скоро трябва да работим за интеграцията ни в ЕС. Много неща се случиха и в РСМ, и в България. Бяхме категорични, че трябва да загърбим различията, но после и при тях, и при нас дойдоха ретроградни правителства. Имаше голяма намеса от Сърбия", спомни си лидерът на СДС. 

Според него доктрината на Русия да не се допускат Балканите в ЕС все още властва.

Христов е на мнение, че премиерът Кирил Петков е трябвало да внесе предложение за РСМ в парламента, над което депутатите да дебатират и да му дадат пълномощия по какъв начин да действа в Брюксел.

"Важното е да излезем с максимално консолидирано решение и да не бъдем наричани с различни епитети. ЕНП приветства решението на ГЕРБ-СДС, пълна подкрепа и адмирации за направеното", изтъкна лидерът на СДС.

Христова посочи, че интеграцията на Западните Балкани е нещо много важно, но няма да е лесен процес. Патриотизмът е нещо много важно, но национализмът е нещо опасно. ВМРО-ДПМНЕ бяха много проеврпейски настроение, а сега са най-радикалните, каза още той.

Журналистът Владимир Перев заяви пред Bulgaria ON AIR, че в РСМ вече е била нараснала позицията за отхвърляне на френското предложение, тъй като партии са заплашили да напуснат управлението.

"Македонският премиер Димитър Ковачевски не беше чакан като герой в РСМ. Почти във всички медии имаше критики към него. Решенията на България за приемането на РСМ в ЕС и за френското предложение се смятат за фашистки и неправилни. Еди Рама обвиняваме безобразно България. Вучич мазно казва, че той и РСМ са големи приятели, но той не иска нищо от Македония. Президентът не разбира какво става, какво очаквате от другите. Става дума за вписване на българите само в преамбюла на Конституцията", коментира той.

А Румен Христов смята, че се върви към предсрочни избори. Според него "Продължаваме промяната" ще опита да състави ново правителство, но с малко над 120 депутати ще бъде много трудно за кабинета.

"Изборите са утвърдена демократична практика. Ние от ГЕРБ-СДС ще върнем мандата. Вероятно СДС ще продължи коалицията с ГЕРБ", добави Христов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК