България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

С около 50% ще поскъпнат парното и топлата вода от 1 юли

Председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев обясни как се стигна до искането за нови цени

27.05.2022 | 09:24 Редактор: Тодор Петров

Топлофикациите искат скок в цената на парното от 30% до 330%. Те настояват новото увеличение за парното и топлата вода да влезе в сила на 1 юли. 

"Никога цените на заявленията не са имали нищо общо с крайния резултат. Кому е нужно това нещо? Има няколко неизвестни към онзи момент за следващ период, залагат се моментните стойности, защото няма други", коментира председателят на Асоциацията на топлофикациите Кремен Георгиев в студиото на "България сутрин".

И обясни защо се стигна до обявяването на шокиращите числа, които изправиха косите на милиони българи:

Към 31 март всяка година топлофикациите са задължени да подадат заявления, за да бъдат определени цените от 1 юли. Заявленията се подават с данни, които са известни към този момент - 31 март. Независимо, че е само преди два месеца, при тази динамика на пазара това е дълбока древност. Информацията за компенсациите се появи по-късно и нямаше как да влезе в заявленията.

Според него увеличението на цената за крайните потребители ще бъде около, но под 50%. Доста фактори влияят на цената във Велико Търново, за да бъде толкова високо поисканото увеличение, отбеляза Георгиев.

"Не съм убеден, че поисканото от "Топлофикация-София" 30% увеличение е достатъчно добре изчислено. Повече трябваше да бъде, като процент не е адекватно. Заложена е цената на газа към 31 март, а КЕВР започва да работи върху същите модели, като коригира цени и разходи", каза още той пред Bulgaria ON AIR.

"От гледна точка на топлофикациите санитарният минимум на поскъпването е 50%. Цяла година цените на топлофикациите не са пипани, а цената на вход на природния газ всеки месец се променя и следва пазара. Всички увеличения на цената на топлинната енергия ще станат наведнъж", посочи Кремен Георгиев.

И добави, че по договор има газ за топлофикациите. Някои топлофикации имат алтернативи, но те далеч не са достатъчни, за да се откажем от газа. 

"Без газ няма как да карат топлофикациите", отсече председателят на Асоциацията на топлофикациите.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК