България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

30 години "Варненско лято" - очакват ни куп изненади и впечатляващи спектакли

"Фестивалът ще бъде открит с "Бащата", каза проф. Николай Йорданов

27.05.2022 | 09:10 Редактор: Искра Ангелова

Международният театрален фестивал "Варненско лято" започва на 31 май. Тази година той отбелязва 30-годишен юбилей с богата програма, представяща едни от най-открояващите се спектакли от българския театрален афиш, ярки продукции от международната сцена, концерти и специални събития. 

"Българската селекция, както всяка година, но след Ковид ограниченията може да я разгърнем, предлага подбор на спектакли, които по някакъв начин през последните 1-2 сезона са оставили трайни впечатления у публиката. Започваме с "Бащата", това е един много добър спектакъл с Владимир Пенев", каза директорът на театралния фестивал "Варненско лято" проф. Николай Йорданов.

След това зрителите ще се насладят на "Опашката от Захари Карабашлиев, постановка на Явор Гърдев.

"Майстора и Маргарита" по постановка на Николай Поляков. Също така ще видим "Нирвана" на "Театър 199". От "Сфумато" сме поканили "Мислещи тръстики" - любопитен спектакъл на Маргарита Младенова върху стихове на Марияна Башева", добави проф. Йорданов.

Фестивалът ще е с млади актьори от НАТФИЗ.

"През годините винаги сме се опитвал да привлечем не само утвърдени имена, но и да се даде шанс на млади актьори. В международната програма ще има спектакли на живо. Един интересен уличен спектакъл на холандска трупа, която сме поканили за откриването на фестивала. Ще видим знаменития Йерней Лоренци, който нашумя у нас", подчерта директорът на театралния фестивал "Варненско лято".

В програмата са заложени и онлайн излъчвания на някои от спектаклите.

"Фестивалът за 30 години се промени доста. Първите три години беше национален, след това успяхме да го превърнем в международен. А през 2017 година той намери място и в София", поясни проф. Николай Йорданов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК