България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На път или на работа: Украинците у нас решават в последния момент какво да правят

Илин Димитров: Над 400 хотела са заявили желание за участие във втората програма

27.05.2022 | 08:22 Редактор: Тодор Петров

Първите влакови композиции с украински бежанци от морето към държавните бази във вътрешността на страната тръгват на 29 май от Варна и Бургас. По данни на "Гранична полиция" голяма част от тях масово напускат страната ни и се завръщат в Украйна. 

"Голяма част от украинските бежанци се прибират в места в Украйна, където няма военни действия. Връщат се или по домовете си с влакове и автобуси, или ще бъдат настанени в държавни бази и частни хотели у нас. Има малко под 60 хил. настанени, те намаляват прогресивно. Процесът е много динамичен, има въпросници, които бежанците попълват. Взимат решения в последната минута", обясни председателят на Комисията по туризъм в парламента Илин Димитров пред Bulgaria ON AIR.

Повече от 60% от пристигналите у нас украинци са с висше образование, над 65-70% изявяват желание да работят. Бюрата по труда работят активно с украинските бежанци, стана ясно още от думите му.

Запитан дали има достатъчно леглова база в страната, Димитров посочи: Легловата база е за малко над 30 хил. души. Не знаем реално колко от тях ще останат в България. В мярката може да се включат и хотелиери при вече малко по-различни условия. Над 400 хотела са заявили желание за участие във втората програма.

Според него отделените от държавата средства са достатъчни, но самите бежанци не са взели окончателно решение какво ще правят - ще пътуват към Украйна или ще приемат предложение за работа.

"Условията в държавните бази са добри, иначе няма да функционират. Може би ще са една идея по-различни от тези в хотелите, но това е работещ вариант и е в рамките на това, което ситуацията в държавата позволява", подчерта Илин Димитров в "България сутрин".

"Всеки един турист е желан. Тази година хотелите имаха възможност да отворят малко по-рано, реновирани са и очакват своите гости. Плажовете са чисти, цялото Черноморие е подготвено. От 1 юни започва активната работа на 8-те нови работни групи", каза още той.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК