България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

600 протиговградни ракети са изстреляни за 3 часа, без тях щетите щяха да са огромни

Идеята е да намалим размера на градовите зърна, не можем да спрем градушката, каза Стефан Георгиев

27.05.2022 | 08:15 Редактор: Елеонора Танева

Градушка с големината на човешка длан удари вчера района на Хасково и Симеоновград. Синоптиците прогнозират повишен риск от градушки и през следващите дни. 

"Не е изтървана градушката вчера - ние следяхме процеса през цялото време. За 3 часа бяха изстреляни над 600 противоградни ракети. Не е имало закъснение при обработката на облаците, но понякога трябва да си даваме сметка, че няма противоградова защита, която да e всесилна срещу природата", коментира експертът в Изпълнителната агенция за борба с градушките Стефан Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че ако облаците не са били обработени, щетите в област Пловдив щяха да са по-значителни.

"Идеята е да намалим размера на градовите зърна. Ние не можем да спрем градушката, а да намалим размера на ледените късове, за да са по-малки щетите при падане на земята", уточни Георгиев пред Bulgaria ON AIR.  

В страната има 7 радарни станции, 11 полигона за изстрелване на ракети. Данните се засичат на всеки 4 минути. Изстрелването на ракети се съобразява с излитането и кацането на самолети у нас.

"Всичко е съгласувано с ВВС, РВД. Нашите ракети не застрашават полети. Когато има излитащ или кацащ самолет, може да има временна забрана. Но времето е намалено от 30 на 20 минути по наше искане, защото за 30 минути облакът може да мине през цялата си фаза и да няма смисъл после от изстрелване на ракети", добави експертът.

И уточни, че ракетният способ е по-ефективен в борбата с градушките от самолетния, който беше експериментално въведен миналата година. 

"Едно от големите му преимущества е, че през тъмната част на деня с ракети могат да се обработват облаците. От 24 май започна сезонът за противоградова защита със самолети - обхваща Добруджа. Ракетният - в Северозападна България - Видин, Монтана, Враца, Плевен, а в Южна - Пловдив, Пазарджик, Сливен, Хасково, Кърджали, Стара Загора. Самолетите пръскат със сребърен йодид, който е безвреден", каза още Георгиев.

Очаква се нова порция градушки в събота, когато температурите ще паднат рязко. В момента Изпълнителната агенция за борба с градушките разполага с 12 000 ракети, които трябва да стигнат за сезон. Ако се наложи, има уверение, че ще бъде отпуснати средства за купуването на допълнителни количества.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК