България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Задържаният траурен агент e част от сложна схема, полицията иска да потули случая?

Димитър Антов изтъкна, че трябва да има централизиран контрол върху погребалните фирми

26.05.2022 | 08:50 Редактор: Теодора Патронова

Полицията откри останки на 7 трупа в гора край гробището в Банкя. Жена случайно се натъква на зловещата находка. По случая е задържан погребален агент, който разкрива, че работи по схемата от няколко години и така е погребал над 50 души от хосписи, но вместо да ги кремира, ги заровил в гората.

"Отдавна няма контрол върху погребалните фирми. Става въпрос за малкото гробище в село Клисура, там са направени погребенията. За това е получил разрешение от кметския наместник, който обаче не е вписвал кой е погребван. А той е длъжен да го прави. Организатор за разкриването на тези факти е Стоян Макреев, един от лидерите на погребалните агенции в България. Той е присъствал на самата ексхумация. Пред него са разкопани три ями, в които има 7 трупа", коментира зам.-председателят на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие, отговарящ за контрола на траурните агенции Димитър Антов в "България сутрин".

Той заяви, че е факт стремежът на полицията да се потули този случай. Гостът поясни, че полицаите още по времето на разкопаването са повикали Общинското предприятие "Гробищни паркове" и бобкат, преди да дойде разследващ прокурор. По думите му трябва да се направи ДНК тест и да се види кои са тези хора, защото може да се окаже, че там са заровени тела, които официално са кремирани.

"Тези хора е трябвало да бъдат кремирани, а те са изхвърлени на кучетата. Това е недопустимо. Това е безобразна подмяна. Близките са получили някаква пепел от някъде. Не смятайте, че арестуваният човек го е направил сам това нещо. Той няма как да има 50 поръчки за кремация за кратко време. Този човек е изкупителна жертва на много по-сложна схема", изтъкна Антов пред Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че трябва да има уважение към смъртта. Според него се опитват да прикрият случая с полуинформация, а накрая ще се заведе дело и информацията ще бъде обявена за доследствена тайна, защото това е голям скандал, "в който виновна ще бъде администрацията на Софийската община или Общинските гробищни паркове". 

"Трябва да има контрол кой къде се погребва. Трябва да има контрол кой кога се гори. Ако трябва - с видеонаблюдение. Имаше случаи, когато човек, който трябваше да бъде погребан, погрешка е изгорен и обратно, по време на пандемията. Това се потулваше. Има много потулени случаи. От години воювам с тази администрация на Общинското предприятие "Гробищни паркове", която би трябвало да е суверен и да е лидерът, който да решава какво да се прави в гробищата в София и околността. Трябва да има централизиран контрол. Такъв няма", посочи Антов. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК