България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

УНСС с мащабна евроинициатива, ректорът се обяви против сливането на университети

"Някои студенти слушаха лекции от виенски професори и бяха изпитани", каза Димитър Димитров

26.05.2022 | 08:30 Редактор: Искра Ангелова

УНСС ще бъде домакин на най-значимото събитие в историята на мрежата на европейските икономически университети до момента. "Европейски университети" e най-важната и най-мащабната инициатива на Европейската комисия за трансформиране на висшето образование, науката и иновациите в Европа. 

УНСС е създател на ENGAGE.EU заедно с още шест университета от Европа.

"Има 40 и няколко европейски мрежи, които са профилирани по различен начин, с участието на около 280 европейски университета в цяла Европа. Идеята е да се засили европейското сътрудничество между тези университети, най-вече в полза на студентите и на научните изследвания", каза ректорът на УНСС Димитър Димитров в студиото на "България сутрин".

Тяхната мрежа е била създадена миналата година заедно с още 6 водещи бизнес университета от Европа.

"Днес предстои да приемем още 2 университета от Испания и Финландия. Идеята е студентите да имат мобилност - виртуална и физическа. Да ползват споделени ресурси. Някои студенти слушаха лекции от виенски професори и бяха изпитани. Има и много трудности, защото е различно законодателство, различна култура и финансирането. Има и частен университет, чиято такса е 20 000 евро", поясни Димитров в ефира на Bulgaria ON AIR.

По-късно през деня на работна среща ще бъде обсъдено кой какво е постигнал до момента. На нея се очаква да пристигне еврокомисарят Мария Габриел, както и министърът на образованието Николай Денков.

"Да се сливаме административно не е приемливо. В ENGAGE.EU нещата стартират със специален проект, той е 3-годишен, защото има много проблеми, каквито и ще се създадат, ако се тръгне към механично сливане на университетите в България. Има нужда да се обсъдят разходите и ползите от едно сливане, какво ще допринесе това", подчерта ректорът на УНСС.

Преди няколко месеца стана ясно, че вече има работна група за атестиране на учителите: "Има напрежение и неизяснени въпроси, които трябва да бъдат помислени. Важно е да има публичност и прозрачност", коментира той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
учен
преди 1 година
Трябват по-строги критерии за атестация. И по малко университети. Тези титли и администрации ги плащат данъкоплатците. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Краси
преди 1 година
В РБ има най-много университети и професори на човек от населението,но и най-много неграмотни.А от абитуриентите-50% са полуграмотни! Сигнализирай за неуместен коментар