България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Драганов: Не може вечно да си бежанец, приравняваме украинците към персонала

Няма драма с тях, трябва да спазват правилата в България, посочи директорът на Института за анализи и оценки в туризма

26.05.2022 | 08:06 Редактор: Тодор Петров

165 хотела са се включили по новата програма за бежанците за нощувки по 10 и 15 лв. Около 35 000 души трябва да бъдат преместени от държавата в последните дни на месеца. 

"Ако работите като персонал в хотел и ползвате технически стаи, вие на какви цени сте? Ама как живеят другите хора? Рационално е - имаме проблем, тези бежанци трябва да напуснат търговската част и трябва да отидат в нетърговска част, без камериерка и пране на чаршафи. Приравняват се към всеки член на персонала", обясни директорът на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов в "България сутрин".

Той посочи, че в страната ни има свръхпредлагане на леглова база, България никога не е надхвърляла заетостта и няма случай да няма места за настаняване.

"Хотелиери превърнаха някои хотели в нетърговска площ, да се използва като общежитие. Местят бежанците на различни места, няма някаква драма. Не всички приемат статута на бежанец. Няма да се отървем от проблема "украинци в България под формата на чужденци". Нямаме такъв опит, какъвто имат Германия, Австрия и Полша. Има си ред в Европа и света, той трябва да се спазва и в България", каза още Драганов. 

В рамките на 3 месеца бежанецът трябва да се социализира и устрои, не може цял живот да си бежанец, подчерта той пред Bulgaria ON AIR.

"Голяма част си намериха работа. Фризьорките станаха фризьорки, балерините - балерини, хлебарите - хлебари... Нашият сезон е много къс - 2-3 месеца. Какво ще правят след това? Това не са целогодишни хотели, затварят в края на септември - началото на октомври", изтъкна Драганов.

По думите му туристите вече са по плажовете на Черноморието ни. С чартърни полети вече са пристигнали англичани, поляци и германци. Драганов очаква силен летен сезон и връщане към нормалността.

"Турците почти възстановяват руския пазар. Турция е единствената страна от НАТО, която продължава да приема руски туристи. Общо в чужбина ще имаме малко над 7 млн. пътувания. Няма места за записване в туроператорските фирми. Хората тръгнаха да пътуват", отбеляза директорът на Института за анализи и оценки в туризма.

Как България посреща украинските бежанци?

По най-добрия възможен начин - държавата и гражданите показаха истинска човечност.
9%
Враждебно! Украинците се сблъскват с незаслужена злоба и агресия.
9%
С добри намерения, но с хаотични действия и липса на организация.
15%
Посрещаме ги отлично, а те се държат нагло с нас и ни се качват на главите!
68%
Общо 6114 гласа

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК