България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Очаква ни сухо лято с по-малко валежи и нормални температури

Синоптикът Петър Янков с дългосрочна прогноза в студиото на "България сутрин"

26.05.2022 | 07:59 Редактор: Теодора Патронова

"Връхната дреха и чадърът в сутрешните часове ще бъдат необходим аксесоар за следващите дни. Любителите на високата планина трябва да се ограничат в своите разходки. От днес започва период с чести валежи. По-интензивни ще бъдат в Западна България", съобщи синоптикът Петър Янков в "България сутрин"

Той добави, че валежите ще бъдат придружени от гръмотевици. Синоптикът отбеляза, че в събота и неделя облачността ще бъде значителна. 

"В събота все още температурите ще се задържат в рамките на 27 до 31 градуса. С валежите, които се очакват следобед в цялата страна и гръмотевичните бури, ще настъпи захлаждане. В неделя температурите ще се понижат с около 5 до 7 градуса и максималните в София ще бъдат около 20-21. В понеделник температурите ще се задържат между 22 до 29 градуса", каза още Янков пред Bulgaria ON AIR.

Синоптикът поясни, че след средата на седмицата започва по-продължителен слънчев и топъл период. Той посочи, че тази година 1 юни ще бъде с много слънце и високи температури, а такова време се очаква до 5 юни. Гостът отбеляза, че от 5 до 10 юни времето ще бъде по-динамично с валежи, които ще бъдат по-интензивни около 6 и 10 юни. 

"Очаква се в дългосрочен план лятото да бъде с по-малко валежи. Юни да бъде по-сух. Малко повече валежи от нормалното ще има в Западните райони. Сухо време с по-ниски температури. Очаква се средните температури по Черноморието да бъдат малко по-ниски от нормалните. Температурите за юли и август месец ще бъдат нормални. Сравнително сухо, с по-малко валежи", разясни Янков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК