България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Журналисти: Македонците не са ни съюзници, имат проблем с европейските ценности

Коментар на Георги Пашкулев и Петър Колев в студиото на "България сутрин"

25.05.2022 | 09:35 Редактор: Здравко Черкезов

Искането на премиера за Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС) по темата за отношенията ни със Северна Македония сякаш обтегна допълнително диалога с президента Румен Радев, който заяви, че ако диалогът е нарушен по някакъв начин вътре в управляващата коалиция, тогава Петков трябва ясно да каже какви си причините за това. 

"На доброжелателния български премиер македонската страна отговаря с претенции. Още при първата си визита, броени часове след това Пендаровски се срещна със сепаратистката организация ОМО "Илинден", което говори за двуличието на нашите македонски партньори. Те не могат да докажат, че са наши съюзници", заяви главният редактор на БГНЕС Георги Пашкулев в студиото на "България сутрин".

Според колегата му журналист от РСМ Петър Колев, българската позиция спрямо РСМ все повече и повече се разбира от европейските ни партньори.

"Проблемът е при Копенхагенските критерии и е повдигнат от България. Когато говорим за човешките права, няма как да не констатираме, че това е проблем на ЕС, тоест на РСМ с европейските ценности", смята журналистът.

"Периодът на добри пожелания, политически декларации, на жестове за добри намерения между Скопие и София отдавна е изчерпан. Време е за конкретни крачки и решения, които да доведат до едни необратими процеси, които да се случат в РСМ. Това са и нещата, които ги очакваме ние, българите в РСМ и българските организации там. Затова се надявам, че българската позиция ще остане принципна и достойна", подчерта Колев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите на Пашкулев, докато РСМ не започне да си изпълнява договорите, България не може да бъде сигурна, че това, което се договаря в бъдеще, ще бъде изпълнявано. 

"Македония не иска да се съобразява с европейските ценности – не само правата на човека, но и историята. Проблемът е във фалшификацията с цел насаждане на омраза", категоричен бе главният редактор на БГНЕС.

Колев призова българското общество да не допуска "още едно предателство на българите в Македония".

"Поне веднъж да бъдем на висотата на задачата си и да защитим своите братя в Македония. Докога те ще бъдат разменна монета за някакви си мир, стабилност, дипломатически игри на Балканите и в Европа? Айде този път българският народ, както по времето на Съединението, да отстоява собствения си интерес и да отстоява собствената си кауза. И с удовлетворение мога да кажа, че българският народ успя да се обедини около тази кауза. Всеки политик, който се опита да разедини българите от нея, в моите очи и в очите на бъдещите поколения ще бъде национален предател", настоя той.

Пашкулев, от своя страна, призова за отварянето на архивите: "Трудно е да се обърнем към цялото общество на Македония, защото то е в продължения на десетилетия облъчено с антибългарска пропаганда. Нещата със сигурност ще се случат постепенно, но едно от условията е отварянето на архивите – когато се види истината".

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Най-много проблеми имат с историята - много обичат да я фалшифицират. Сигнализирай за неуместен коментар