България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как Германия се бори с високата инфлация?

Мартин Чилев: Ще има единична помощ от 100 евро за всяко дете

25.05.2022 | 08:30 Редактор: Ваня Кузманова

Германските граждани вече могат да купуват месечен билет за обществения транспорт в цялата страна на цена от 9 евро. Това е част от мерките въведени от правителството им за смекчаване на ефекта от високата инфлация. 

"Една от иновативните мерки, която да подпомогне широката маса от хора, е билет за обществения транспорт. От 23 май бяха пуснати билетите за закупуване, засега няма проблеми. Билетът включва пътуване в цялата страна, с изключение на най-високия клас влакове. Друга ключова мярка е намаляване на данъка на горивата на минималната ставка за Европейския съюз", заяви IT специалистът в сферата на финансите от Дюселдорф Мартин Чилев за "България сутрин".  

По думите му правителството в Германия се опитва да търси начини за облекчаване на обществото. 

"С тези мерки ще има облекчаване за фамилиите. Ще има единична помощ от 100 евро за хората с деца, на всяко едно дете", допълни IT специалистът. 

Той изтъкна пред Bulgaria ON AIR, че първоначално е имало тревожност, но сега, може би с изключение на недостига на слънчогледовото олио, рафтовете в магазините са пълни.

"Определено се покачиха цените на хранителните стоки. Отрази се, тъй като цената на горивата се покачи и това ескалира във всички останали отрасли, като това се отразява на обществото", посочи още Мартин Чилев. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК