България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Книгата "Сан сан, Япония" - разказ за японската култура, вдъхновението и утехата

Откровен разговор с писателя Юлияна Антонова-Мурата в "България сутрин"

24.05.2022 | 09:25 Редактор: Жаклина Иванова

Юлияна Антонова-Мурата представя книгата си "Сан сан, Япония" на 26 май в София, а след това - в Балчик и Добрич на 13 юни. Книгата излезе през септември миналата година и е последната от трилогията ѝ за Япония.

"Честит празник на всички българи по света. На 3 юни книгата ще бъде представена в къщата на София, след това, на 7,8,9 юни - в Самоков, Враца и Кюстендил. Интересното на тази обиколка е, че за първи път ще се срещна с 68 представители на различни общини от Североизточна България, както и със ситуацията в техните библиотеки и читалища", сподели писателят Юлияна Антонова-Мурата в студиото на "България сутрин".

Тя разказа, че с приятелката ѝ Владина Цекова са си мечтали да направят турне из България, но само в села.

"В Добричката община ще имам такава среща. След нея ще посетим вече Бургас, Стара Загора, Пловдив, Плевен, Хасково и София", сподели тя.

За японците тя обясни пред Bulgaria ON AIR, че пишат с китайски йероглифи, но имат и две азбуки, които ги допълват.

"Страната има само Ден на културата, който се отбелязва на 3 ноември. В Япония има една дума, която е непреведима. Тя е "сезон за четене на книги" - това е есента. Техният празник за културата е различен от нашия. След като японците отбележат този ден, започва цяла седмица на празници и фестивали. Хората могат да посетят различни общини, които представят с танци и музика типичните особености за културата си", отбеляза Юлияна Антонова-Мурата.

По думите ѝ в Япония не се държи толкова на образованието, а в първите няколко класа няма дори оценки.

"Там наблягат на възпитанието, уважението към другия. Най-ценният урок, който получих от японците, е да уважаваш човека, да цениш чуждия труд, да не завиждащ и да се възхищаваш на това, което е направил другият", завърши гостът в студиото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК