България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Архимандрит Никанор: Мощите на Светите братя ще ни дадат сила да излезем от духовния мрак

От 18 часа ще се проведе общ маслосвет за здраве в храма "Св. Неделя"

24.05.2022 | 09:21 Редактор: Елеонора Танева

София посрещна за първи път мощите на Светите братя Кирил и Методий. Те пристигнаха от Света гора и са изложени в храма "Св. Неделя". Те ще останат там до 12 часа на 25 май.

"Тези мощи са донесени за новата църква в Солун на 12 май 1985 г. от двама митрополити на Вселенската патриаршия. Тези три частици са отделени - две частици от ребрата на Св. Методий и частица от подлакътника на Св. Кирил Славянобългарски. България е първата славянска страна, в която те идват за близо 40 години", уточни архимандрит Никанор пред "България сутрин". 

Опашки от миряни, които искат да се докоснат но мощите на Светите братя се извиха около храма в центъра на София още през вчерашния ден. 

"Мощите идват, за да ни укрепят, да ни дадат сила, да поставят едно ново начало в личния живот на всеки човек и в обществото, което тъне в безизходица, в духовен мрак. Имаме нужда да получим подтик и да тръгнем напред. Няма по-хубав начин това да стане, да отправим молитвите си към нашите първоучители", заяви архимандрит Никанор пред Bulgaria ON AIR.

В храма "Св. Неделя" започна архиерейска празнична света литургия. А от 18 часа ще се проведе общ маслосвет за здраве.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
васко
преди 1 година
Митко репортерчето, ще го изпапкам хахаха Сигнализирай за неуместен коментар