България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Софроний Врачански е основоположникът на преписите на "История славянобългарска"

"Имаме специално хранилище, което е с подходяща температурна влажност", каза доц. Елена Узунова

24.05.2022 | 07:40 Редактор: Искра Ангелова

Оригиналът на "История славянобългарска" се намира в Зографския манастир, а в Народната библиотека са изложени над 20 оригинални преписа на книгата, които могат да се видят в изложба до края месеца.

"Нашата изложба е е отрита на 11 май, това е църковният празник на светите братя Кирил и Методий. На 24 май е гражданският празник. По това време откриваме изложба, свързана с нашите най-ценни колекции. Намислили сме да представим всичките 26 преписа, които съхраняваме в нашата колекция. Това е доста голяма бройка от известните от около 50 преписа на "История славянобългарска", каза главният архивист в отдел "Ръкописи и старопечатни книги" доц. Елена Узунова за "България сутрин".

В най-главната витрина се вижда преписът, който е направен от 1765 година от поп Стойко Владиславов - Софроний Врачански.

"Той е основоположникът на тази цялостна традиция в преписването на "История славянобългарска", както и на компилациите, които са направени от други книжовници. По-късно Софроний Врачански прави още един препис за своя употреба, като учебник. Преписите, които ние сме се представили, са от 1965 година до към 80-те години на 19 век, когато един от нашите бъдещи най-известни научни работници и книжовници - Найден Геров, прави своя препис", допълни доц. Узунова в ефира на Bulgaria ON AIR.

А Националната библиотека съхранява над 150 гръцки и друго чуждоезични ръкописи.

"Имаме специално хранилище, което е с подходяща температурна влажност. И с доста строг режим на влизане, все пак това е най-ценната част на библиотеката", подчерта главният архивист.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
читател
преди 1 година
При написването на Историята, вече над 250г. е съществувало книгопечатане.Толкова ли трудно е било да се отпечата и разпространи, какви са тези "преписвания", или черноризците живеят 3-4 века назад? Сигнализирай за неуместен коментар