България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Огромен риск е да плащаме в рубли руския газ, парното и токът ще поскъпнат

Поискали сме да продължим да се снабдяваме с руски петрол до 2023 г., заяви зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов

23.05.2022 | 09:06 Редактор: Тодор Петров

Германия и Италия направиха постъпки за плащане на руски газ в рубли, твърди "Ройтерс". България също има такава възможност, но това крие рискове, според енергийния министър Александър Николов.

"От ден едно е имало такава възможност, но рисковете са много големи. Едно евро се разменяше за около 130 рубли, в момента се разменя за около 60-ина рубли. Не е ясно каква ще бъде крайната цена. Защо ние нямаме отговор на този въпрос, а някои други страни имат, е въпрос, който ЕК трябва да изследва. Цената на рублата в рамките на два месеца се е повишила повече от два пъти", обясни зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов в "България сутрин".

В сряда в България се събира работната група, която да изработи механизъм за общи покупки на газ от целия ЕС.

"Руската страна измени условията спрямо първоначално предложените, които ние не приехме. Остава много важен въпросът за валутнокурсовия риск, който е огромен, и кога се счита сделката за изпълнена", добави Данаилов пред Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че момента цената на тръбния газ е доста висока, докато по същото време миналата година е била 4 пъти по-ниска. Котировката в момента е близо 90 евро за мегават. 

В началото на юни се очаква да пристигнат двата танкера от САЩ с втечнен газ. След това се очаква да заработи газовата връзка с Гърция, която е една от най-големите алтернативи за страната ни. Работи се и по интерконекторна връзка с Турция, стана ясно от думите на зам.-министъра на енергетиката.

"Проблем би възникнал евентуално след октомври, ако няма осигурени регулярни доставки. Водят се разговори с всички най-големи компании за доставка на природен газ, предстои да бъдат финализирани. Уверен съм, че няма да има прекъсвания", подчерта Данаилов. 

Той очаква през септември към нашата страна да потече азерски газ в пълния му обем. Цената на азерския газ се образува по-различна формула. Засега е по-ниска, което обаче не означава, че ще се запази такава.

Топлофикациите в страната поискаха значително увеличение на цената на парното. Според зам.-министър Данаилов няма да има шоково увеличение на цената за потребителите. Поскъпване обаче все пак ще има.

България ще наложи вето върху петролното ембарго срещу Русия, ако ЕК не допусне изключение за страната ни, увери зам.-министърът на енергетиката.

"Не може толкова лесно да бъде заменен един петрол с друг, защото това ще намали  коефициента на полезно действие на централата и ще доведе до поскъпване на горивото. Поискали сме да продължим да се снабдяваме с руски петрол до 2023 г.", заяви Данаилов.

"Като битови потребители ползваме най-евтиния ток в цяла Европа. Компенсациите от октомври до април за намаляване на високите цени за енергийните ресурси са малко над 3 млрд. лева. Продължават компенсациите за май и юни", обясни той. 

След това на бизнеса ще му бъдат предложени дългосрочни договори, които да не може да бъдат прекратявани лесно.

"Електроразпределителните дружества със сигурност ще поискат увеличение на цената на тока. Това ще се отрази в крайната цена за битовите потребители. Българският енергиен холдинг и КЕВР разполагат с доста възможности да намалят това увеличение", каза още Данаилов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
vasil tanev
преди 1 година
да всички имат свръх печалби..но страно е защо работниците тези които със своят труд са виновни за тези свръх печалби нямат такива нямат такива ??поскъпване на всичко ще има. и цените ще разстът само на горе да не забравяме че ще има и зима НО както казва нашият кирил петков МИСЛЕТЕ МУ ВИЕ АЗ СЪМ ЛЕСЕН !! и дим да ме няма !! Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
чужди зависимости
преди 1 година
Оставка! Видя се за чии интереси работят! Вън от управлението! Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 1
Да
преди 1 година
Как пък всички в Европа разбраха новата схема след непрекъснати консултации с ЕК и Газпром, само нашите некадърници тепърва щели да питат и още повтарят некакви безумия за курса на рублата, след като 100 пъти беше обяснено от Русия, че цената не се променя за потребителите и си остава във валутата на договора? Сигнализирай за неуместен коментар