България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Станка Златева: Не парадирам с титлите, най-хубавите ми години са в борбата

"Симеон Щерев ми отвори очите за борбата", сподели легендата в женската борба

20.05.2022 | 09:21 Редактор: Искра Ангелова

В рубриката "Златните" в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR ви срещаме с първата българка, участничка в Олимпийски игри в женската борба - Станка Златева.

"Всички знаят, че съм била в спортно училище в Ямбол, но с друг спорт. Няма случайни неща. Борбата е спортът, който ми хареса. Минах и през други спортове, но това беше моето", каза Станка Златева пред Мария Константинова.

Първият ѝ треньор е Демир Демирев, който почина през 2013 година.

"В осми клас влязох в спортното училище. Той беше човекът, който ми каза, че имам данни за този спорт. Той ме прави щастлива. 19 години - най-хубавите години от моя живот. Винаги съм искала да бъда на първите места, аз съм се борела за титлите. Но въпросът е, че не ги ползвам като тежест и не парадирам с тях", допълни Златева.

За нея победата е начин да докажеш, че си по-добрият.

"Първото място е начин да докажеш, че си се трудил достатъчно и си дал повече от другите, за да си там. Имам две Олимпиади и две загуби. Когато си готов за златния медал, но два пъти го изтърваваш - нещо е липсвало. Винаги се помнят първите. Най-голямата мечта на спортиста е да отиде на Олимпиада. Всеки мечтае за злато. Ако отиваш за третото място, ще станеш пети", сподели най-титулуваната българка в борбата.

Тя е изключително благодарна на личния си треньор Симеон Щерев: "Той е човекът, който ми отвори очите за борбата, за живота. Накара ме да видя този спорт от този ъгъл. Запознах се с него, когато бях на 23 години вече. Ако този човек го познавах 5 години по-рано, щях да съм 10 пъти световна шампионка."

Попитана какво си спомня от първата световна титла, Златева отговори: "Това е най-уникалното състезание за мен тогава. Много е трудно да се задържиш на върха, много лесно изгряваш, но после идват тежестта, отговорността. Сега се вижда при всички деца - ако на един шампионат станат първи, на втория ги няма никъде. Психиката се гради с времето."

Тя е категорична, че ако не е започнала да се занимава с борба, щеше да си стои на село. В момента Златева е треньор на националния отбор за девойки.

"Човек трябва да има нещо, което да го държи. Трябва да предам това, което ми е дадено. Това е моята философия, трябва да имам задачи, за да се чувствам жива. Има много добри състезателки в отбора. Искам 2 медала на следващата Олимпиада. И не става само с късмет. Без труд и без да си дал от себе си няма как да се получи", коментира Станка Златева.

Самата тя се възхищава на Александър Томов, Валентин Йорданов, Петър Киров, Симеон Щерев. А номер 1 за нея в спорта е Стефка Костадинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК