България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Блокираха ключови места в София, има готовност за радикални мерки

Иван Кирилов и Екатерина Йорданова посочиха конкретните искания на протестиращите

18.05.2022 | 08:48 Редактор: Искра Ангелова

Служителите от столичния градски транспорт излязоха на протест и блокираха 3 ключови локации в столицата - Лъвов мост, Сточна гара и Петте кьошета. В протеста участват само служители, които не са на работа.

"Не се отказвахме от протеста, защото хората имат нужда от труд и прехрана. Ако не протестираме и не ни чуят, служителите няма да си получат заплатите скоро, ще се редуцира транспортът в София", каза председателят на федерацията на транспортните работници към КТ "Подкрепа" Иван Кирилов за "България сутрин".

"Не е нормално, когато всички усилия се полагат за развиване на градския транспорт, да се подобрява услугата, да говорим за редуциране на градския транспорт и редуциране на работната сила. Преди години имахме недостиг на водачи и тогава се чудехме как да привлечем хора, а в момента това, което се случва, е инат", подчерта председателят на Съюза на транспортните синдикати към КНСБ Екатерина Йорданова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Те ще продължат да настояват да получат още подкрепа за претърпените загуби, свързани с пандемията.

"От 2 години ние говорим, че имаме нужда от подкрепа за градските транспорти в София, Варна, Бургас, Габрово, Враца, Пловдив. Днес правим един мирен протест, това е една първа стъпка, но ние сме твърдо решени да продължим, защото очакваме актуализация на бюджета. Имаме ясни икономически искания, искаме да участваме в разпределението на данъците", подчерта тя.

Иван Кирилов е категоричен, че ако няма допълнителни средства за дружествата, финансовият колапс, в който са изпаднали в момента, ще бледнее.

"Всичко ще отиде надолу. Четирите дружества през последните 4 години са внесли 300 млн. лв. данъци и осигуровки в държавния бюджет. 2 години не спираха да работят по време на пандемия, макар и да нямаше клиенти. Ако градският транспорт бъде редуциран и е през 20-30 минути, хората остават без работа, качеството няма да е същото. Няма да бъдем заложници", настоя той.

Протестиращите са готови на по-радикални действия и отрекоха твърденията, че са попречили на децата да стигнат навреме за матурите.

"Ние започнахме в 08:00 ч., когато изпитът вече трябва да е стартирал. Ние не желаем да пречим, информирали сме обществеността, има алтернативни маршрути", допълни Екатерина Йорданова.

А градският транспорт в София остава да се движи по разписание, но се очакват закъснения заради блокадите. Възстановено е движението на кръстовищата Лъвов мост и Петте кьошета, съобщиха към 9:30 ч. от Столичната община.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК