България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Строго видеонаблюдение в стаите и множество инструкции за матурата по БЕЛ

"Ако някой се опита да препише, работата му ще се анулира", каза директорът на 51-о СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров

18.05.2022 | 08:25 Редактор: Жаклина Иванова

Трескава подготовка преди първата задължителна матура по български език и литература. Зрелостниците ще избират между две теми - в зависимост от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение. Учениците представят служебна бележка и документ за самоличност преди да се явят на матурата. Изпитът започва точно в 8:30 часа.

"Готови сме за матурата. Мерките за сигурност са като тези, които са всяка година - има видеонаблюдение, има по двама квестори във всяка зала. Видеонаблюдението се вижда и в МОН. Учениците и квесторите са инструктирани. Надявам се, всичко да мине спокойно", каза директорът на 51-о СОУ "Елисавета Багряна" Асен Александров в ефира на "България сутрин".

Ако някой от учениците се опита да препише, работата му ще бъде анулирана и ще трябва да се явява наесен, припомни той.

"Матурата включва 40 въпроса, които са в първи и втори модул. 41-ят въпрос е есето или отговор на литературен въпрос. Доста повече са отворените въпроси. Миналата година бяха 10, а сега са 18. Това насърчава учениците да мислят, а не да налучкват. Това е една добра промяна", уточни Александров пред Bulgaria ON AIR.

Днес на матура ще се явят общо 46 661 зрелостници. В София матурата се провежда в 88 училища.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК