България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Инициатива поставя на фокус проблемите и здравето на младите майки

Управляващият директор на MSD за Югоизточна Европа Джордж Заки и д-р Радосвета Стаменкова в "България сутрин"

18.05.2022 | 07:57 Редактор: Жаклина Иванова

10-годишнина отбелязва инициативата MSD ЗА МАЙКИТЕ. Настоящият проект на инициативата се нарича "Младите говорят, младите избират". Той поставя фокус върху предизвикателствата и проблемите, които срещат младите майки.

"С програмите за социално отговорен бизнес нещата могат да се случат. Ние работим с най-уязвимите. Работихме в Монтана, Ямбол и квартал "Факултета" в София - там, където има уязвими ромски групи. Освен че се запознавахме с репродуктивно здраве и семейно планиране, се занимавахме и с нещо по-важно - изграждането на капацитет на уязвимите общности", каза изпълнителният директор на Българската асоциация по семейно планиране и сексуално здраве д-р Радосвета Стаменкова в студиото на "България сутрин".

Тя акцентира, че уязвимите общности не са проблем, а възможност и страхотен потенциал, който трябва да бъде развит.

"Ромската общност е работна сила. Там има хора, които, ако бъдат подпомогнати, ще имат сериозни образователни планове. Това се постига чрез проект за самопомощ, при които хората сами инициират дейности в кварталите", обясни д-р Стаменкова.

За проекта "Младите говорят, младите избират" тя каза, че се фокусира върху това, което се случва в периоди като пандемията и в ситуации на катаклизми, както и това, което се случва със здравето.

И добави, че освен успехите на терен, проектът има и страхотни видеоматериали.

"Нашата компания работи за това да подобри живота на хората. Не смятам, че има по-ясна и добра мисия от това да се подобри здравето на майките. Това е една от най-старите и най-лесно повлияеми причини за смъртност, особено когато мислим за майките в уязвимите общности, които забременяват на много ранна възраст", подчерта управляващият директор на MSD за Югоизточна Европа Джордж Заки пред Bulgaria ON AIR.

По думите му винаги има възможност да се окаже влияние върху ситуацията.

"Едната страна на проекта е фокусът върху майките. Тенденцията за много ранно забременяване не се е подобрила. Всяка държава има слабо представени малцинства, при които резултатите са още по-слаби, когато говорим за майчинство. Фокусът върху майките при слабо представените общности може да представи възможност за някои хора, които не биха имали тази възможност в противен случай", сподели още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК