България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Министър Сандов: Отмина времето на въглищните централи, МОСВ е било притискано да мълчи

Не може ТЕЦ "Марица 3" да работи в нарушение на закона и срещу здравето на хората, настоя екоминистърът

16.05.2022 | 08:54 Редактор: Тодор Петров

Енергетици излизат на масов протест днес. Причината за недоволството им е спирането на ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград. По-рано миналата седмица работата на ТЕЦ-а беше възстановена за кратко, а след това отново спряна, след като Европейският съд излезе със осъдително решение за България заради замърсяването на въздуха със серен диоксид.

"Предполагам, че излизат на протест, тъй като момента работодателят не може да им осигури заетост. Има множество алтернативи този район да мине към друго икономическо развитие. Когато имаме системни нарушения на емисиите серен диоксид, и особено като имаме осъдително решение, аз нямам друг вариант, освен да не допускам предприятия да работят в нарушение на закона. Това не е субективна оценка, това е изпълнение на закона", коментира министърът на околната среда и водите Борислав Сандов в "България сутрин".

От думите му стана ясно, че ако това предприятия не работи или работи по правилата, тогава ще бъде затворена процедурата и ще останем само с осъдителното решение, без да ни бъдат налагани финансови санкции.

"Дълги години екоминистерството е било гумен печат, затваряйки си очите пред реалните проблеми. Всички теми, свързани с околната среда, касаят пряко здравето на хората и бъдещето на поколенията след нас. За да се изпълнят екологичните норми, означава определени предприятия да работят в нарушение на закона. Екоминистерството е било притискано да си мълчи в ъгъла. ТЕЦ "Марица 3" е било затворено, но в един момент отново му се дава разрешение да работи", обясни Сандов пред Bulgaria ON AIR.

Екоминистърът настоя, че не може гражданите на България да търпят щети и да дават жертви за сметка на едни хора, които си пълнят джобовете с големи печалби. 

"Обмисляме сериозно завишаване на санкциите, за да има превантивен характер. Те са толкова смешни, от 5 до 50 хил. за подобни провинения. Въглищните централи в България и по света са на доизживяване, тяхното време отмина. Ако не ги затворим, ще загубим част от постъпващите в страната ни средства и ще се лишим от бъдещи такива", каза още министър Сандов.

И добави, че въглищният сектор е с най-висок брой злополуки, най-нездравословни условия на труд за работниците.

Сандов изтъкна, че местните власти и кметовете на общините са отговорни за управлението на отпадъците и трябва да се справят с нерегламентираните сметища. И в този случай финансовите санкции са твърде ниски, а кметовете не могат да упражнят контрол.

"От една страна са санкциите, правим и законови промени. Ще въведен сериозни реформи в системата, която не допуска да намалим заравянето на отпадъците в земята", отбеляза гостът в студиото.

Запитан защо АМ "Струма" се оказа в центъра на спор между регионалното и екоминистерството, министър Сандов разясни:

Това беше потулван проблем. Основно управлението на ГЕРБ е правило това от първа отсечката да остане последна част от магистралата. Не трябва да минава през дефилето, така отсичат достъпа на местните хора. Не можем да допуснем това да се превръща в огромен убиец на цялото биоразнообразие. От екологична гледна точка предпочитам тунел, там няма биоразнообразие. Министър Караджов просто иска по-бързо да се случат нещата. ГЕРБ се опитваше да построи магистралата в нарушение на европейските правила.

По думите му България удържа много сериозно на инфлационната криза и имаме най-ниските цени на тока и газта чрез компенсациите.

"Демократична България" не е заложник на това управление и в момента, в който не се работи по програмата, може да излезем от това управление. Но това ще тласне страната към още по-сериозна криза. Правим всичко възможно да поставим нещата на масата. Интересът на България е депутинизация", подчерта Сандов.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
Choper
преди 1 година
Ще има Народен съд май пак... Сигнализирай за неуместен коментар