България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Коментар: Правителството да е честно с хората – няма добри новини, става страшно, ще има щети

Предсрочните избори са напълно възможни, смятат социологът Кольо Колев и политологът Христо Панчугов

16.05.2022 | 08:36 Редактор: Здравко Черкезов

"Демократична България" (ДБ) настоява за пълна "депитунизация на държавата" в замяна на подкрепа на настоящото управление. Според тях "скъсването с путинския модел на влияние означава страната решително да излезе от блатото, реална борба с корупцията и оздравяване на институциите".

"Ако кажа, че съм за пълна дебайдънизация, умерена макронизация, обаче решителна битка срещу сидзинпинзацията – ще кажете, че или съм олигофрен, или съм обикновен парцал, който се прави на интересен. Това са думи – срещу какво точно се бориш", попита риторично социологът Кольо Колев в студиото на "България сутрин".

Колев е категоричен, че декларацията на ДБ не поставя коалицията под изпитание, а е по-скоро "глупав пиар ход".

"Наистина беше време от ДБ да се сетят, че има проблем с руското влияние в България. От изказвания на български политици в годините, наливане на политическо влияние през енергийни проекти, създаване на фирми около тях, няколко банки... Могат да се споменат конкретни примери за руско влияние и ДБ не знам дали имат реален план за това какво да следва оттук нататък", коментира политологът Христо Панчугов пред Bulgaria ON AIR.

Според него първата стъпка на "депитунизацията на държавата" е БСП да престане да бъде част от това управление.

"Но наблюдавайки управляващите през последните седмици и колебливата им позиция по тази тема, силно се съмнявам, че зад декларацията на ДБ има смислено усилие да се извади БСП от управлението. Стана техен маниер: когато е видимо вече, че собствените им избиратели стават нетолерантни към липсата на тяхна политическа позиция – да видим някое гръмко изказване, което рядко води до политически последствия", посочи политологът.

Социологът в студиото, от своя страна обърна внимание на друг недостатък на правителството – "мъчат се да произведат добри новини там, където няма и няма да има добри новини".

"Не са честни към хората – да кажат "Става страшно, ще има сериозни проблеми, ще се опитаме да минимизираме щетите, но неминуемо ще има щети". Вместо това глупости на търкалета за по-евтината газ. Ако ме питате дали водата от чешмата е по-скъпа от бутилираната вода – в името на борбата за демокрация ще кажа "Да, да – бутилираната е по-евтина". Но ако ви кажа същото, но искрено – значи съм идиот", отсече Колев.

По думите му се наблюдава закърпване на дупки без идея какво следва. "А какво следва, не се вписва в светлите краски, които те се опитват да обрисуват", подчерта той.

"Има усещането, че основната цел на това управление се превръща да бъде запазено на власт и да държим всички щастливи. Губи се същността на управлението, а продължават да ни заливат със странни добри новини. Досега в мерките липсваше дълбочина, разбиране за същността на проблема", отбеляза Панчугов.

Според политолога, от управляващата коалиция е крайно време да разберат, че не могат да бъдат харесвани, не могат да излязат от това управление с позитив и по тази причина е време да започнат да правят това, което трябва. В противен случайпредсрочните избори са напълно възможни, смятат анализаторите.

"С предложения да има оценка за дълбочината на проблема и опит за търсене на политическо решение, което не е краткосрочно. Да има опит да се реши коренът на проблема. Ако това не се получи, това ще продължи твърде кратко и ще видим разпад на тази коалиция твърде скоро", коментира Панчугов. 

Очаквате ли Русия да нападне друга държава след Украйна?

Да, със сигурност. Застрашени са Молдова, Литва, Латвия, Естония, Финландия...
11%
Не, Путин ще спре само с Украйна, но едва след като присвои желаните територии.
19%
На Путин му се иска, но няма да посмее, защото този път НАТО ще отвърне сериозно.
8%
Украйна ще спечели войната и Русия няма да има ресурс и боен дух за ново нападение.
12%
България е застрашена от руско нападение заради политиката, която води в последно време.
2%
Русия не е нападала никого, а защитава сигурността си под заплахата НАТО.
48%
Общо 9339 гласа

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
2
0 rate up comment rate down comment 1
Иванов
преди 1 година
До 1989 година ми беше отвратително налагането на интерес към СССР. Кой е виновен, че 33 години по-късно повече се интересувам от Русия, отколкото от ЕС и САЩ? Сигнализирай за неуместен коментар
1
6 rate up comment rate down comment 1
Киру Еничара
преди 1 година
Унгарският евродепутат Ерно Шалер Барош : Няма да допусна в Унгария луди като Кирил Петков, един продал се на САЩ измамник...........Правителството на България, което е решило да срине не само собствената си държава и икономика, вече става опасно за цялото съществуване на ЕС. Сигнализирай за неуместен коментар