България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поетеса: Да заколите агне и да се веселите не е най-важното, бъдете смирени

Важното е да погледнем и духовната страна, призова Маргарита Петкова

22.04.2022 | 08:59 Редактор: Тодор Петров

С поетесата Маргарита Петкова разговаряхме в края на Страстната седмица, два дни преди самия Великден.

"Страсти означава мъки, а не онова, което всички си мислят. В Страстната седмица Христос бива предаван, измъчван и прикован на кръста, за да изкупи всички земни грехове. Повечето хора не знаят в кой ден какви ритуали се правят. Днес е ден, за който народът казва, че даже птичките не пеят - ден за смирение. Редно е да бъдем смирени не само през тази седмица. Не може да се веселиш, когато знаеш какво се е случило", каза тя в "България сутрин".

Петкова посочи, че прави разлика между религиозен човек и вярващ. Господ не ни гледа отгоре, той ни гледа отвътре, отбеляза поетесата.

И призова да носим вярата в себе си, а не толкова да я демонстрираме на големи християнски празници като Великден с огромни срещи на първа линия в черквата.

"Скъпата ми родна София вече се опразни. Всички отидоха там, където ги очакват близки. Ще се заколи агънце, ще се веселят, но не това е най-важното. Важното е да погледнем и духовната страна. Българинът, нека не забравяме, е оцелял с духа - с коматче хляб и лучец, както казва Яворов. Надеждата не пада от небето, трябва да я имаш и да знаеш какво точно искаш. Повечето от нас не знаем какво искаме", сподели Петкова пред Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ традициите са това, което пази националната ни идентификация. За убиване сме, ако не ги предаваме (бел. ред. - традициите), защото се прекъсва нишката, убедена е Маргарита Петкова.

"Възпитанието на децата започва от възпитанието на техните родители. Храним ги, обличаме ги, осигуряваме им топло, но ако не наблегнем на правилното възпитание и създаването на ценности у децата... Трябва да се възпитават с примери, а не с празни приказки", подчерта гостът в студиото.

"На фона на тази война, треперила съм още от Карибската криза. Била съм на 4-5 годинки, но радиото непрекъснато предаваше. В магазините нямаше стоки, а противогази, наметала. В момента не е нагнетено толкова, хората имат достъп до по-голяма информация. Срещам хора, които казват: Какво ме интересува къде се бият?! Гневя се, че хората не мислят и не искат да погледнат нещата глобално. Този конфликт не е точно този конфликт, който ни се представя", каза още поетесата

Не пращайте в Messenger картички "Честит Разпети петък". В неделя нека възкръсне духът, призова за финал Петкова.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ангелина Траянова
преди 1 година
Маргарита Петкова много ни я натрапвате, но нищо не струва. Нито като жена, нито като поетеса, нито като интелект. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Ганка Петрова
преди 2 години
Прасето Марга на екран! Абсурдна кукавица! Сигнализирай за неуместен коментар