България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Земеделският министър увери производителите: Пари и съдействие ще има

Пазарът се залива с вносна стока, алармира Иван Иванов

28.01.2022 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

Поискано е заделянето на увеличен ресурс от Бюджет 2022 за компенсации и подпомагане на земеделските производители.

"Предложили сме на Министерството на финансите да одобри завишен ресурс, който да спомогне земеделските производители, които са в криза заради повишаването на цените на енергийните източници. Поискали сме допълнителни помощи и над 110 млн. лева. Производителите да не се притесняват, тези средства ще достигнат до тях", заяви министърът на земеделието Иван Иванов в студиото на "България сутрин".

Той увери, че ще бъдат много гъвкави, за да може в максимален размер парите да стигнат до производителите. Единствено ще искат от тях да докажат своята реализирана продукция за миналата година.

"Пазарът се залива с вносна стока. В наше лице производителите тази година ще имат солиден партньор", отбеляза министър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Той застана зад идеята за 9% ДДС за стоките от малката потребителска кошница и хранителните продукти. Разчитам на здравия разум на коалиционните партньори това да бъде прието, посочи земеделският министър.

Електронна система за мониториг на площите ще бъде сред елементите, които отчитат реално обработваемите площи. До огромна степен тя ще елиминира човешкия фактор. Предвиждат се обаче и проверки на място. Проектът трябва да влезе в действие от 1 януари 2023 г.

В средата на февруари се очаква да има реално намаление в цената на дървесината за населението. Тя трябва да се върне на нивата от миналогодишното лято. 

"Добивът е нисък, а търговците на пазара на дървесина спекулират. Ако е необходимо, ще наложим мораториум на износа на ваксина за трети страни от ЕС", каза още Иван Иванов.

Отпускат се 20 млн. лева кредити за розопреработвателите. Розопроизводителите може да очакват допълнителни държавни средства от Министерството на земеделието.

"В Брюксел поставихме немалко въпроси. Един от тях е подкрепата за свиневъдния сектор, който търпи големи щети. Към днешна дата няма решение, но държавата ще протегне ръка на този сектор и на птицевъдите", изтъкна министър Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 2 години