България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Трябва да откажем заявката от опасния Molnupiravir, хапчето на Pfizer е по-добро?

Биохимикът акад. Ваньо Митев препоръча лечение с колхицин и бромхексин

28.01.2022 | 08:35 Редактор: Елеонора Танева

Все повече учени разработват лекарства срещу Ковид-19. Европейската агенция по лекарства е одобрила това на Pfizer. Нашата страна, както и много други, е поръчала от медикамента Molnupiravir на компанията Merck. Някои държави отказват вече поръчките. 

"В началото се считаше, че лекарството на Merck има 50% ефективност при лечение на коронавирус. После се оказа, че тя е 30%. А на произведеното по-късно лекарство на Pfizer - с 89% ефективност. То е одобрено и от Европейската агенция по лекарствата, за разлика от препарата на Merck", обясни биохимикът акад. Ваньо Митев в студиото на "България сутрин". 

Той уточни, че вече има дебати дали въобще Molnupiravir трябва да се прилага като лечение, защото има много странични ефекти.

"Има опасения, че той е мутагенен - причинява мутации в ДНК на вируса, но може да предизвика и такива в гостоприемника, включително и рак. Много американски учени казаха, че това е най-големият гаф на Агенцията за лекарства и храните в САЩ, която го одобри", заяви акад. Митев.

Заради тези опасения Франция е отказала поръчката от 50 000 хапчета. България също е поръчала Molnupiravir. Все още нямаме направена заявка за лекарството на Pfizer.

"Трябва да последваме примера на Франция и да откажем нашата заявка. От двете хапчета, съобразно механизма на действие, на Pfizer е много по-безопасно. При положение, че намалява с 90% хоспитализациите, а другото с 30%, не може дори да се говори за избор", категоричен е биохимикът.

Той препоръчва инхалаторно лечение с бромхексин в началото на заболяването.

"Когато някой заболее и започне комбинирано лечение и с колхицин - това работи безупречно. Бромхексинът ще попречи на вируса да проникне в клетката, а колхицинът ще предотврати евентуални усложнения", обясни акад. Митев.

Той препоръча бромхексин под формата на хапче да се приема профилактично 3 пъти на ден по едно. 

"За децата има амброксол, който е във вид на сироп. И възрастните могат да си правят профилактика с него. Той е ефективен. Ако се разболеят децата, трябва да им се дава. Моите внуци го взимат", подчерта експертът.

И уточни, че в България все още няма ампули амброксол, които са по-ефективни. При посочените от акад. Митев комбинации от лечение, нито един от пациентите не е взимал антибиотик. 

Той препоръча профилактично прием на биокверцетин, който се съдържа в големи количества в зеления и в черния чай.

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
бизнес
преди 2 години
Тези лекарства са безполезни, защото се прилагат само в болници, а трябва да се вземат в самото начало на заразяването. От заразяването, до приемането в болница минават няколко дни, така че след това няма смисъл от тези хапчета. Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години