България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вредна ли е родната туршия и причинява ли рак?

Добре е да осоляваме зелето с 1,5%, посочи проф. Донка Байкова

28.01.2022 | 07:46 Редактор: Тодор Петров

В туршията винаги се добавя сол и киселина, за да се запазят зеленчуците. Изследвания обаче показват, че прекомерната употреба на сол води до увреждане на клетките и понякога - до рак. Вредна ли е родната туршия?

"В никакъв случай не е вредна, това е много полезна зеленчукова храна. Използваме я в този сезон, защото по нашите географски ширини липсват пресни зеленчуци. Ето защо консервираме някои от тях и правим туршии. Добавяме вода, сол, понякога оцетна киселина", заяви специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова пред Bulgaria ON AIR.

Специално киселото зеле е много полезна храна. По-богато е на витамин C от натуралното зеле, стана ясно от думите ѝ в "България сутрин"

Въглехидратите в продукта се превръщат в млечна и оцетна киселина, това са полезни бактерии. Въпросът е какъв е процентът на осоляване, той трябва да бъде нисък. У нас традиционната рецепта е 5% сол - достатъчно количество, което да осигури трайността на ферментиралия продукт. Добре е да осоляваме зелето с 1,5% - една супена лъжица морска сол на литър вода, обясни проф. Байкова.

Тя алармира, че високата консумация на кисело зеле, богато на сол, води до повишен риск от рак на дебелото черво и по-горните отдели на храносмилателния тракт. Азиатците, които са консуматори на големи количества ферментирали зеленчуци, имат по-голяма заболеваемост от рак на дебелото черво, даде пример специалистът по хранене.

Проф. Байкова заключи, че трябва да намалим значително традициите си и рецептите, за да няма канцерогенен ефект. Солта повишава риска от сърдечно-съдови болести и високо кръвно, отново подчерта тя.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
3 rate up comment rate down comment 2
Българин
преди 2 години
Колко ти платиха за тия глупости Сигнализирай за неуместен коментар