България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Законопроект за културното наследство ще развива икономиката на старите ни столици

ИТН внася текстовете, но се надяваме на подкрепа от останалите партии, заяви Пламен Николов

27.01.2022 | 09:06 Редактор: Елеонора Танева

Депутати от "Има такъв народ" внасят законопроект за опазване и развитие на старите български столици. Проектът цели опазване и развитие на старите столици, културни и духовни центрове - Плиска, Велико Търново, Велики Преслав, Видин, Силистра и Никопол.

"Той е плод на години усилия. Очакваме да има добър ефект в културен и икономически аспект. През годините два пъти е правен опит да се внесе такъв текст, но все неуспешно. Сега имаме амбицията да се реализира това, което обсъждахме по време на коалиционните преговори в сектор "Култура". Нашата идея е нещата да не бъдат фокусирани само върху съхранението на културно-историческото наследство, а и да се направят нови туристически маршрути. Така че да може икономиката в тези 5 области да се развива", заяви депутатът от "Има такъв народ" Пламен Николов в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че законопроектът е между първо и второ четене в Комисията по култура. Надява се на подкрепа от всички партии.

"Това е просто внасяне от наша страна, всичко останало искаме да се случи в дух на консенсус. Местните власти са от различни политически семейства. Идеята е да можем да фокусираме цялата енергия в законопроекта, за да не среща пречки. Опитваме се да синхронизираме нещата, така че всичко да започне от местните обществени съвети, които да кажат какво е необходимо като инфраструктура и финанси. От тях информацията ще се подава към ресорните министерства, за да може всичко да бъде обезпечено финансово. Така средствата за култура ще бъдат увеличени, както е записано в коалиционното споразумение", подчерта депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Николов е категоричен, че предложеният законопроект дава решения на основни затруднения, с които институциите и хората се сблъскват в момента.

"Има възможност да се реагира гъвкаво на такъв тип недвижими културни наследства към съответните общини. Ще се разчита на държавно финансиране, на общинско, на средства от европейски фондове, също и на лични дарения", уточни народният представител. 

Очакванията му са също да бъде приета идеята 2 май да стане Ден на българските столици.

"Тази идея произтича от културните среди. Имаше предложение от БСП този Ден на старите столици да бъде на ротационен принцип - всяка година различна столица от историческите български градове да бъде домакин на такова събитие", допълни депутатът от ИТН.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК