България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Русия и САЩ се надиграват, европейците са пешки на дъската, никой няма да ни напада

Премиерът е прав, че трябва да обърнем внимание върху националната сигурност, посочи Боян Чуков

27.01.2022 | 08:55 Редактор: Тодор Петров

На фона на напрежението по оста НАТО – Русия в своята отбранителна стратегия България ще разчита на своята армия. Това заяви след заседанието на Министерски съвет вчера премиерът Кирил Петков.

"В този момент премиерът има право, защото в момента не очакваме някой да ни нападне. Заобиколени сме от държави приятели и държави членки на НАТО и ЕС. Премиерът е прав, че трябва да обърнем внимание върху нашата национална сигурност, но като се потрудим самите ние, а не все да чакаме някой да ни изпрати помощ. Трябва да погледнем себе си, преди да очакваме като просяци някой да ни изпрати нещо и да ни каже какво да правим", заяви експертът по национална сигурност Боян Чуков.

Според него министър-председателят не е получил достатъчно информация и няма ясна картина за случващото се по света, като се е задоволил само с политически декларации.

"КСНС не може да изпълнява своите основни задължения, защото няма този капацитет да предоставя на премиера аналитично-информационна продукция от много високо ниво. В България няма звено, което да събира и обработва целия поток от информация, който касае националната сигурност, и да го предоставя на премиер, президент, председател на НС", подчерта Чуков пред Bulgaria ON AIR.

През последните 4-5 години за Българската армия е направено много, смята той. И отбеляза, че преди 7-8 години немалка част от политиците казваха, че няма смисъл да даваме пари за армията.

"В момента едва ли български войник ще отиде да се сражава някъде. Не става дума за пристигане в България на огромни въоръжени контингенти. Никой не говори за разполагане на допълнително оръжие на територията ни. Отделните страни в НАТО имат различен подход към случващото се в Украйна. Преди два дни министърът на отбраната на Украйна започна да изказва същото мнение като Москва - че не се очаква война между Украйна и Русия. Тук е надиграване между големите - Русия и САЩ. Повечето европейци участват като пешки, които ги местят на шахматната дъска", обясни експертът по сигурност.

Чуков коментира още, че германците много добре си правят сметката, докато ние сме залисани кой какво е казал и не разбираме, че сме на прага на криза със снабдяване на храни за населението. Китайците имат чудовищни запаси от ориз, жито и царевица, изтъкна той.

Очаквате ли да се стигне до военен конфликт в Украйна?

Да. Русия струпва много войски и ще нахлуе в Украйна, а НАТО ще отвърне светкавично.
18%
Не. Това е епизод пореден от борбата за влияние между Русия и САЩ.
70%
Не ме вълнува, важното е България да не пострада.
13%
Общо 2036 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 2 години
Русия и САЩ се надиграват, европейците са пешки на дъската, никой няма да ни напада - БЛЕСТЯЩА И ВЯРНА МИСЪЛ ! Това е ИСТИНАТА !Тия българи са кръчмарски плямпаджии ! АЙДЕ, ХОЛЪН, СПРЕТЕ СЕ ЗА МАЛКО! Засрамете си човечета по нашите земи ! Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 1
Нина
преди 2 години
Чуков....много яка фамилия Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Някой онази заблудена ракета в Горна баня помни ли я? Сигнализирай за неуместен коментар