България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Историческите проблеми между България и РСМ се замитат под килима за сметка на икономическите?

Проф. Матанов смята, че не трябва да се очакват бързи резултати от съвместните срещи

25.01.2022 | 09:58 Редактор: Теодора Патронова

Какъв ще бъде резултатът от съвместното заседание на правителствата на България и Северна Македония?

"Положителното в позицията на новото правителство е това, че започнаха пак тези преговори, изтласквайки позицията на историческата комисия на заден план. Не можах да разбера какво се има предвид с историческата комисия. Не е лошо да се опита и този подход. Друг е въпросът дали той ще даде резултат", коментира историкът проф. Христо Матанов в "България сутрин".

Той отбеляза, че е хубаво, че двете правителства се срещат често, но от тези срещи трябва да има някакъв резултат

"Такива срещи в последните 20 години са се провеждали много и резултатът от тях не е никакъв. По време на срещите антибългарската кампания и езикът на омразата продължаваше", подчерта историкът пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че не трябва да се очакват бързи резултати. Натиск има към България, но има и към Северна Македония да бъде по-отстъпчива. 

"Икономическите въпроси също не са лесни. Да не забравяме, че икономиката на Северна Македония е фокусирана по оста Белград - Атина. Трябва да се създава нова структура, която да бъде ориентирана към България. Трудното идва от това да ги накараме да направят нещо", добави проф. Матанов.

Историкът посочи, че е пренебрегната историята и националните интереси.

"В политиката на новото правителство това ясно личи. Историческите проблеми се замитат под килима. На преден план излизат икономическите, инфраструктурните проблеми, което е нов подход. Може той да даде някакъв резултат. Идеята е, когато инфраструктурата се оправи, историческите проблеми да започнат да се решават по-лесно", смята той. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК