България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Детска агресия: Обществото е обхванато от духовна простота, не уважаваме живота

Коментар на психолога Калин Гайтанджиев и адвокат Димитър Марковски

25.01.2022 | 08:37 Редактор: Теодора Патронова

Видео в социалните мрежи шокира с ужасяващи кадри за побой над момиче в столичен мол. Защо продължава да расте агресията между деца и могат да ли да бъдат наказани извършителите на побоя?

"Не можем да кажем, че това се случва, защото учениците са онлайн. Това се случва, защото обществото ни е обхванато от духовна простота. Ценностите са размити и почти не съществуват. Правото на достойнство, което отсрещният трябва да има и ние да му го даваме и да го уважаваме, вече започва осезаемо да липсва в младия човек, което е плашещо", коментира психологът Калин Гайтанджиев в "България сутрин".

Той каза още, че като общество не уважаваме живота. Родителите на тези деца най-вероятно имат нихилистично отношение към живота, смята психологът. 

"30 години назад хората, които ни управляваха, имаха нихилистично отношение към живота на човека. Те не зачитаха правилата и ги тъпчеха. Това нещо вече се вижда. Страшното е, че става епидемия от насилие. Насилието вече е норма. Не се бият скрити някъде, правят го демонстративно и това явно им носи удовлетворение. Вместо да им носи удовлетворение да създават. Това е плашещото", изтъкна Гайтанджиев пред "Bulgaria ON AIR".

"Свидетели сме на един изключително грозен, неприятен и опасен инцидент. Родителите на пострадалото момиче имат възможност по закон да сезират правоохранителните органи със съответен сигнал, жалба по своето местоживеене. Достатъчно ясно и красноречиво е самото съдържание на клипчето и това, че чрез медиите то е станало вече известно на обществеността, което е законен повод за образуване на досъдебно производство", обясни адвокат Димитър Марковски. 

Той подчерта, че трябва да се търси наказателна отговорност. Юристът поясни, че трябва да се прецени дали е хулиганство и какъв е характерът на причинените телесни повреди на пострадалото момиче. Повдигането на наказателна отговорност за хулиганство и нанасяне на телесни повреди няма да ангажират ефективно наказание, ще се стигне до съвсем леки последици - обществено порицание или налагане на минимални административни санкции, смята Марковски. 

"Наказанието и страхът не могат да бъдат превенция. Те могат да бъдат част от някакви превантивни мерки. Превенцията, която работи, е да имаме отношение към живота. Да не сме нихилистични към нас самите и към човека отсреща. В затвора точно наблюдавах, че нито един от хората, които бяха вътре, не извършваше престъпление с идеята, че ще бъде заловен. Наказанието не ги плашеше преди да се сблъскат с него", подчерта Гайтанджиев. 

Психологът обърна внимание, че родителят е движещата сила, която може да насочи младия човек към нещо смислено. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Гхг
преди 2 години
Родителите вече са тотално отчаяни и създават деца просто по традиция какво могат едни отчаяни от живота хора да дадат на децата си? Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
Нормално е
преди 2 години
Децата като ги лишават и ограничават от нощният им личен живот да ходят по клубове, гаражи да пият, пушат и да правят секс. Ограничавайки децата от тези им неща е нормално да ги избива в агресия като наркомани в абстиненция са. Това да не ходят по молове и заведения е трагедия. Сигнализирай за неуместен коментар