България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Хасърджиев: Българите нямат доверие на лекарите, масово разпространяват лъжи за ваксините

"Допуснати са много грешки относно ваксинационната кампания", посочи генералният директор на Националната пациентска организация

20.01.2022 | 08:30 Редактор: Жаклина Иванова

Два случая на насилие над лекари в Русе предизвикаха вълна от недоволство от гилдията. Защо се стигна до такава агресия над медици?

"Винаги сме осъждали всички случаи на насилие, особено когато става въпрос за човек, който изпълнява служебните си задължения и се опитва да полага грижи за своите пациенти. Нападението си е нападение. То няма оправдание",  посочи генералният директор на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев в ефира на "България сутрин".

Според него, за да има реален ефект, трябва да се търсят причините за напрежението в обществото и недоверието на хората към всичко, което държавата прави в момента.

"Имаше период в Ковид кризата, когато имаше радост и повече уважение към лекарите и медицината ни. Но много бързо митовете, че здравеопазването в България е прекрасно, рухнаха. Хората нямат доверие на лекарите", заяви гостът в студиото.

По думите му у нас е сбъркан моделът на взаимодействие между държавата, лекарите и обществото.

"Не мисля, че трябва да бъдат по-добре охранявани лекарите. Никъде по света няма жандармерия до лекарите, но там те са уважавани. Лекарите по света базират своите твърдения на доказателства на истинската наука", подчерта д-р Хасърджиев пред Bulgaria ON AIR.

Били са допуснати много грешки относно ваксинационната кампания, коментира той. И даде пример, че не е била направена система, която да се обърне реално към хората.

"Нямаше мобилни екипи, които да ходят по малките градове и да разговарят с по-възрастните. Не може лекари и медицински персонал да стоят в болниците и да чакат хората да отидат да се ваксинират", настоя генералният директор на Националната пациентска организация.

Според него е недопустимо да се намираме в ситуация, в която и лекарите да говорят масово против ваксините.

"Не може лекари, които разпространяват лъжи или са некомпетентни, да продължават да бъдат медици. Те нямат място сред лекарската гилдия", завърши д-р Хасърджиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
контрол
преди 2 години
Лекарският съюз вместо да заклеймява този или онзи, да вземе да научи членовете си - лекари с какво се лекува вирусна и с какво бактериална инфекция! Смъртността в нашите болници е няколко пъти по-висока от тази, в африканските! И да се установи някакъв контрол при източването на здравната каса по клинични пътеки! Защото това се е превърнало в масова практика, а отговорни лица в затвора все още няма! Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
Ради
преди 2 години
Нямат доверие, разбира се. Всеки има сбълсък с некадърност или безразличие от тяхна страна и поне по още 3-4 истории от близки хора. Има и съвестни, спо9собни лекари, но общо взето е въпрос на късмет на какъв ще попаднеш. Сигнализирай за неуместен коментар