България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Езикова некомпетентност: Некнижовната "преценям" стана дума на годината

На второ и трето място са "антиваксър" и "изчегъртване", посочи д-р Павлина Върбанова

20.01.2022 | 08:05 Редактор: Тодор Петров

Приключи гласуването за избор на думите на 2021 г. Имаме сигурен победител и това е "преценям". На второ и трето място са "антиваксър" и "изчегъртване". За третото място с "изчегъртване" се бориха "ваксина" и "зелен сертификат", но те останаха на 4 и 5 място. 

Това обяви за пръв път в студиото на "България сутрин" д-р Павлина Върбанова, която е създател на платформата за грамотност "Как се пише?".

За нея не е изненадващо, че "преценям" е дума на годината, тъй като фразата "Всеки сам си преценя" придоби много голяма популярност в социалните мрежи. Д-р Върбанова подчерта, че "преценям" е некнижовна дума и с тази уговорка е била включена сред 10-те финални предложения в анкетата. Преди това броят им е бил сведен до 30, като жури е избрало последните 10, за които хората са гласували.

"Не можехме да си затворим очите, че думата е знакова и същевременно - значеща. Тя може да ни каже много за нас като общество и за социалното ни поведение като личности. Ако не я бяхме включили, щяхме да се лишим от много красноречива дума за българите", посочи гостът на Bulgaria ON AIR.

"Казва ни, че сме склонни да правим преценка въз основа не на преценяване, а на преценяне. Тези думи кореспондират с езикoвата некомпетентност на човека, който употребява "преценям". Най-вероятно не взима достатъчно обосновани решения в своя живот. Думите, които излязоха на челни позиции, показват, че нашето общество е разтревожено, разединено и много трудно ще се обедини около общи каузи", каза още д-р Върбанова.

Направило ѝ е впечатление, че на преден план са излезли думи, които представят разломите в обществото ни. Останалите думи от топ 10 в класацията са "промяна", "избори", "чекмедже", "бустерна доза" и "Харвард".

"С тази анкета проверяваме какво хората смятат за важно в обществения живот. Редно е да се запитаме дали дневният ред на политиците се припокрива с дневния ред на хората", изтъкна създателят на платформата "Как се пише?".

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 2 години
Това да са проблемите - некнижовните форми. Масово вижте коментари по социалните мрежи, те пишат "аз сам", вместо "съм", също "незнам" заедно. Оттам нататък какво има да се обсъжда... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години