България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Студени въздушни маси обхващат страната ни, от петък започват снеговалежи

"Най-незасегнати ще бъдат северозападните райони", каза синоптикът Петър Янков

20.01.2022 | 07:58 Редактор: Искра Ангелова

Ветровито и студено беше времето през последните дни. Не липсваха и слънчеви часове, но заради ниските температури не успяхме много са усетим затопляне. Ще се радваме ли през почивните дни на по-топло време или ни очаква сняг?

"Очаква ни динамично време, днес температурите ще достигнат от 6 до 9 градуса в крайните южни райони, но бързо обстановката ще се промени. От петък студени въздушни маси ще обхванат и нашата страна. Очакват се снеговалежи, като най-незасегнати ще бъдат северозападните райони. Там снежната покрива ще бъде оскъдна, също така и в Добруджа. В Западна България ще има снежна покривка от порядъка от 3 до 5 см.", каза синоптикът Петър Янков в студиото на "България сутрин".

Той допълни, че в събота снеговалежите ще започнат да спират.

"По високите части на планините ще бъде ветровито със силни северозападни и западни ветрове. В ниските части, които са под 2 000 метра, времето ще бъде приятно за упражняване на всички зимни спортове. Късно вечерта в Рила и Пирин ще започнат слаби снеговалежи. В неделя ще има повече облаци, снеговалежи главно в източните райони - там ще вали дъжд и сняг, и в западните части ще превалява слаб сняг", допълни Янков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му дневните температури в София ще се повишат и ще достигнат до 5-6°.

"От утре обстановката ще се промени, очакват се снеговалежи и застудявания. За всички, които ще пътуват, очакват се валежи от дъжд в Гърция в събота, в неделя ще бъде облачно", коментира още синоптикът.

Петър Янков поясни, че мразовито време означава, когато през целия ден температурите са под нулата.

"Студено време се очаква в почивните дни и началото на следващата седмица, с температури от порядъка на -3 до 1-2 градуса. В традиционно най-топлите места температурите ще достигнат до 2-3°, а в София - от минус 2 до минус 3. У нас влажността на въздуха е по-висока и температура от -18° се усеща като -30", подчерта той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
paragraf
преди 2 години
Да започват валежите, за да спират по-бързо ... и да напълнят язовирите. Сигнализирай за неуместен коментар