България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Д-р Еленков: Натискът върху болниците идва до дни, Ковид зоните имат голямо значение

"Трябва да се увеличат интензивните легла", каза координаторът по извънболничната помощ в "Александровска болница"

19.01.2022 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова

С 10% да бъде увеличен броят на леглата за лечение на Ковид пациенти в София през тази седмица. Това поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова. Как се справя "Александровска болница" с петата вълна и има ли достатъчно легла?

"Сериозен натиск няма, защото ние имаме разкрити 145 легла плюс 20 реанимационни. Това е по заповед на РЗИ. От тях, към 17:00 ч. вчера, имахме заети 73 легла с възрастни пациенти, 3 легла с деца и 10 реанимационни. Може би този натиск ще дойде следващата седмица, тъй като чувате цифрите за положителните проби", каза координаторът по извънболничната помощ в "Александровска болница" д-р Чавдар Еленков в студиото на "България сутрин".

Той подчерта, че легла има, но проблемът е персоналът.

"Ние успяваме да се справяме, защото заболеваемостта на персонала се движи между 12 и 15%, като 1/4 от този процент е Ковид-19. От 1 декември до 18 януари имаме 4% от персонала с коронавирус. Това затруднява обслужването на пациенти. Ковид зоните имат голямо значение по отношение обслужването на един контингент от по-леко болни хора, които не са за хоспитализация, но трябва да получат консултация. За здравноосигурени пациенти са осигурени безплатни лекарства по списък, който се обявява от РЗИ, медицински изделия за проследяване на сатурацията, рентгенови изследвания", допълни д-р Еленков.

Попитан какво смята за темпа на ваксинация, той отговори: В началото на юли и август имахме по около 80 до 100 пациенти, след средата на август намаля до около 30 човека на ден. След решение на здравния министър потокът се увеличи, през декември имахме дни, в които сме ваксинирали между 350 и 400 човека на ден. След Нова година потокът падна до около 100-120. Бустерната доза присъства в 40% от пациентите.

Според д-р Еленков трябва да се увеличат интензивните легла. Той се надява това да е последната вълна на Ковид-19.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК