България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пречките пред Петков за РСМ: Президентството, историческата комисия и 4-партийната коалиция

На българския премиер ще му бъде много трудно, смята политологът Георги Киряков

19.01.2022 | 08:44 Редактор: Тодор Петров

Премиерът Кирил Петков направи първото си работно посещение в Република Северна Македония в опит за нормализиране на отношенията на двете страни.
Политологът Георги Киряков е на мнение, че няма голям извод от визитата на премиера ни в РМС. 

"Има желание за промяна, но това е поредното ново начало на сблъскващите се взаимоотношения между България и РСМ. Имайки предвид настроенията в РСМ и в българското общество, е много трудно да се прогнозира подобряване на тези отношения", коментира той в студиото на "България сутрин". 

Според Киряков трябва да има радикално нов подход в решаването на този проблем. 

"На Кирил Петков ще му бъде много трудно, проблемът е във взаимоотношенията в коалицията. БСП е против загърбването на историческите проблеми. В опозицията ГЕРБ има много остра реакция срещу каквото и да е подобряване на отношенията", подчерта гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите на Киряков, историческата комисия прави всичко възможно да не се преодоляват каквито и да било противоречия между Северна Македония и България. В момента историческата комисия прави заложници българското и македонското общество, категоричен е той.

Политологът допусна, че е възможно накрая да излезем виновни, че сме се заинатили, ако геополитическите процеси се развият негативно за Балканите. Киряков очерта трите пречки пред Кирил Петков за решаване на проблемите: историческата комисия, съпротивата на президентството, 4-партийната коалиция.

"Петков може да предприеме едно рисково действие. Да каже, че в тази ситуация много по-важно от стабилността в управлението на страната е да оправим отношенията си и Северна Македония да влезе в ЕС", посочи още той.

Киряков предполага, че по време на втория си президентски мандат Румен Радев ще бъде наблюдател на политическите процеси и ще се опитва да възпира амбициите на Петков за по-радикална промяна на обществените нагласи спрямо РСМ и всичко, което се случва в страната.

Как трябва да действа България спрямо Северна Македония по пътя ѝ към ЕС?

Трябва да продължим досегашната си дипломатична политика, без да предприемаме резки ходове.
31%
Трябва да поставим ултиматум на РСМ по всички спорни точки - без подкрепа за ЕС, ако не се съгласят с исканията ни.
52%
Трябва да спрем всякаква комуникация с властите в РСМ, да забравим за темата и да ги оставим да се оправят сами.
8%
Трябва да окажем максимална подкрепа и по никакъв начин да не стопираме влизането на РСМ в ЕС.
8%
Общо 567 гласа

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК