България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Поне 1/5 от хората с Ковид-19 страдат от кожни проблеми, появява се и окапване на косата

Има 3 основни групи обриви, посочи дерматологът доц. Весела Райкова

17.01.2022 | 08:16 Редактор: Здравко Черкезов

Вече две години живеем в пандемия от коронавирус – инфекция, за която прицелен орган са белите дробове, но често биват засегнати и други органи и системи от организма. Опитът показва, че пациентите, които са прекарали Ковид-19, се сблъскват с много кожни проблеми

"Категорично поне 1/5 от хората, които проявяват симптоми на Ковид, имат и изява на кожни състояния", посочи дерматологът и микробиолог доц. Весела Райкова в студиото на "България сутрин"

По думите ѝ в болшинството от случаите това са симптоми, свързани с промяна на чувствителността на кожата, като могат да се характеризират 3 основни групи обриви:

"Първата група са с тип чилблейн и засягат предимно крайниците – ръце и крака, с появата на фини малки зачервени области, които са силно болезнени, поради факта, че се засягат крайните окончания на кръвоносните съдове", 

Вторият тип обрив са ортикариалните изяви, които са характерни с много силен сърбеж и които могат да се изявят по цялото тяло и в рамките на деня да променят своите позиции.

Третият вид обриви са по-грапави, имат чувствителност и болезненост при докосване и се срещат по-често при малките деца. С Омикрон тези случаи зачестяват", изброи доц. Райкова пред Bulgaria ON AIR.

Друго основно състояние е окапването на косата.

"Това не е симптом, който стартира в самото начало на заболяването, а се появява в по-късни етапи. След 2-4 седмици започва едно по-силно оредяване на скалпа и това много притеснява хората. Ако не се вземат мерки, това може да продължи месеци и е хубаво да се приемат специфични витамини, соли, растежни фактори", обясни дерматологът в студиото.

Доц. Райкова даде и ценен съвет за боледуващите в момента от Ковид-19: следете за промени в цвета на устните, поднокътната плочка и/или кожата – това са сигурни принципи, че пада сатурацията на кислород в кръвта.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
vasko
преди 2 години
Брутално е 2 седмици едвам спях от сърбеж , 3-тата леко понамаля но не минава вече 4-та съм и е все гадно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
геном
преди 2 години
Кожните проблеми се появяват логично, предвид факта, че в генома на вируса има и секвенции от тропическата треска Денга. Другият въпрос е, че тези кожни проблеми се появяват и след ваксинация при някои хора. Сигнализирай за неуместен коментар